Helyi közélet

2017.04.21. 06:45

Kérjük, adják vissza a meleget!

Hajdú-Bihar - A jelek szerint nem tévesztette meg a debreceniek többségét a március végén, április elején nagyjából egy hétig napközben tapasztalt 24-25 Celsius-fok, egyetlen lakóközösség sem mondta le a távfűtést a Debreceni Hőszolgáltató Zrt-nél.

Hajdú-Bihar - A jelek szerint nem tévesztette meg a debreceniek többségét a március végén, április elején nagyjából egy hétig napközben tapasztalt 24-25 Celsius-fok, egyetlen lakóközösség sem mondta le a távfűtést a Debreceni Hőszolgáltató Zrt-nél.

Nyolc megye 90 településén szünetelt csütörtökön az áramszolgáltatás az országban. A tűzoltókhoz 17 óráig közel 500 riasztást érkezett, sok esetben elakadt, karambolozó vagy árokba csúszott járművet mentettek. A Mátrában több út járhatatlan, a havazás a Zemplénben és a Bükkben komoly károkat okozott. Ómassa, Lillafüred, Répáshuta és Bükkszentkereszt autóval megközelíthetetlen volt. Debrecenben csütörtök reggel havazott egy ideig. A megyeszékhelyen és több városban a távfűtést ott is visszakapcsolták, ahol a jó idő miatt korábban a leállítását kérték.

Téli táj április 20-án a Borsod megyei Ómassán. Fotó: Bujdos Tibor

A jelek szerint nem tévesztette meg a debreceniek többségét a március végén, április elején nagyjából egy hétig napközben tapasztalt 24-25 Celsius-fok, egyetlen lakóközösség sem mondta le a távfűtést a Debreceni Hőszolgáltató Zrt-nél. Kovács Zsolt, a cég szolgáltatási igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy abban az időszakban mindössze 75 nem lakossági felhasználói közösség, például vendéglátóhelyek, üzletek kérték a fűtés leállítását. (Összesen csaknem 33 ezer lakás és 1400 egyéb felhasználó tartozik a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. ügyfelei közé.) Elmondta, a napokban tapasztalható szokatlanul hideg, tél végi időjárás miatt folyamatosan érkeznek az újabb, fűtés visszaindítását kérő megrendelések.

Az előrejelzések szerint a jövő hét végéig nem várható jelentősebb felmelegedés. Azt is megtudtuk, hogy e fűtési időszak átlaghőmérséklete március végéig 2 Celsius-fok volt Debrecenben, míg egy esztendővel ezelőtt 5,2 Celsiust regisztráltak. A lassan befejeződő fűtési időszakban így most 648 ezer 255 Gigajoule (GJ) energiát használt fel a Debreceni Hőszolgáltató lakossági fűtésre, ami már most 7,7 százalékkal több, mint az egy évvel ezelőtti.

Más városban is fűtenek

A megyeszékhelyhez hasonló a helyzet vidéken is: a megkérdezett szolgáltatók egyöntetűen folyamatos távhőellátásról számoltak be a Naplónak. Hajdúszoboszlón ugyan húsvét előtt néhány társasház kérte a fűtés leállítását, ám már az ünnep napjaiban kérték is annak visszakapcsolását. Azóta pedig ismét valamennyi – összesen 1250 – távfűtéses lakásban meleg van – magyarázta érdeklődésünkre Nyéki István, a Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Mint mondta, az áprilisi hideg nem okozott számukra gondot, mivel május 15-ig tart a rendelkezésre állási idő. Az idei fűtési szezon leghidegebb hónapjáról (januárról) Nyéki István azt mondta, 20-30 százalékkal több hőt igényeltek a lakosok, mint az előző év első hónapjában. Hozzátette, tavaly októberben fejeződött be egy nagyobb, többek között a hőközpontot érintő fejlesztés, akkor a kazánt is kicserélték. Erre az évre nincs kilátásban jelentősebb beruházás.

Konzultáltak a képviselőkkel

Berettyóújfaluban a társasházak közös képviselőitől kértek megerősítést a távhőszolgáltatás fenntartásáról, melynek eredményeként nem állították le a fűtést, így a hirtelen beköszöntött hideg idő nem okozott problémát – tájékoztatott Bondár Sándor, a 600 lakás ellátását végző Herpály-Team Kft. ügyvezetője. Megtudtuk tőle, hogy tavaly 2015-höz képest négy százalékkal több – 32 ezer 916 GJ – energiát használtak el fűtésre és – hivatalos szóval élve – használati meleg vízre a bihari városban. Az idei első negyedévet nézve pedig még nagyobb a differencia, hiszen 2016 első három hónapjához képest hét százalékos a fogyasztásnövekedés.

Letekerik, ha kell

Püspökladányban folyamatosan figyelték az időjárás alakulását, és a szélsőséges áprilisi előrejelzések miatt nem kapcsolták le a fűtést, számolt be Varga Lajos, a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója, aki elmondta, a céghez köthető mintegy 700 lakásban és közintézményben folyamatosan biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet.

– Nagyon sok társasház fel van szerelve termosztatikus radiátorszelepekkel és hőmennyiségmérőkkel, úgyhogy a lakók a melegebb időszakban le tudják maguknak venni a fűtést. Tavaly így is mintegy 15 százalékkal használtak el több fűtési energiát a hozzájuk tartozó ingatlanokban, mint az azt megelőző évben, míg az idei első negyedév statisztikái még jelentősebb eltérést mutatnak, hiszen 2016 első három hónapjához képest közel ötödével nőtt az energiafelhasználás – tájékoztatott a cégvezető.

HBN- MSz, SzZsL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában