Helyi közélet

2017.04.11. 09:06

Háborúban

<em>Bár Rákay Philip emlékezetes tömegbecslése óta (2 milliósnak mondott egy Fidesz-nagygyűlést) az ember – pláne a nem pesti – óvatosan bánik a számokkal, ám nem vitatható el, hogy tízezrek demonstráltak vasárnap a felsőoktatási törvény módosítása ellen, amely ellehetetleníti a Central European University (CEU) működését.</em> Szabó Zsolt László jegyzete.

Bár Rákay Philip emlékezetes tömegbecslése óta (2 milliósnak mondott egy Fidesz-nagygyűlést) az ember – pláne a nem pesti – óvatosan bánik a számokkal, ám nem vitatható el, hogy tízezrek demonstráltak vasárnap a felsőoktatási törvény módosítása ellen, amely ellehetetleníti a Central European University (CEU) működését. Szabó Zsolt László jegyzete.

A szervezők állítása szerint 60-80 ezer ember demonstrált. Tény: a 2014-es internetadós tüntetés óta nem voltak ennyien az utcán. Akkor is tízezrek vonultak. Előtte, de szintén 2014-ben a kormány melletti békemenetet 300-500 ezresre becsülték (Fidesz-politikusok mondtak akkoriban 500 ezret, ami ugyanúgy komoly fenntartásokkal kezelendő, mint a vasárnapi 80 ezres becslés). Hogy a tömegtüntetések idehaza milyen korlátozott hatáskörrel bírnak, arra éppen 2006 ősze, Gyurcsány őszödi beszéde világított rá. A hatalom akkor sem moralizált, még úgy sem, hogy hónapokig, kisebb csoportok évekig demonstráltak. A beszéd tartalma, majd a rendőri túlkapások sem voltak elegendőek a kormánybuktatásra. Bár eddig a Fidesz többször meghátrált, ha nagy volt az elutasítottság, a jelek most nem ebbe az irányba mutatnak. Ez a több tízezer ember nem elrettentő erejű. Főleg ha a saját tábor megerősítése, esetleg a figyelemelterelés fontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában