Helyi közélet

2017.04.27. 10:02

Generációról generációra száll a hurka-pite összes titka

Polgár - Öt csapat mérte össze tudását több kategória mellett a „legfinomabb hurka-pite” elismerő cím elnyeréséért.

Polgár - Öt csapat mérte össze tudását több kategória mellett a „legfinomabb hurka-pite” elismerő cím elnyeréséért.

Az idén negyedik alkalommal rendezték meg a „Polgár Városért” Alapítvány Kuratóriuma védnökségében, szervezésében a már hagyománnyá vált gasztronómiai eseményt, a „Polgári Hurka-pite” Fesztivált. A hurka-pite helyi ételkülönlegesség, mely része a disznóvágásoknak, és a toros étkek sorát gazdagítja. A hurka-pite, vagy más néven véres pite nem más, mint a más vidékeken is megszokott véres hurkának egy sajátságos helyi változata. A töltelék nem bélbe kerül, hanem tejjel hígítva bő zsírral kikent tepsiben sül. A ropogós barnára sült pitéket végül kockára vágva tálalják. A pite elkészítésének módját az idősebbek örökül hagyják a fiatalabb generációk számára, azonban hozzávalóinak pontos mennyisége azért nem ismeretes, mert a készítője a massza állagától teszi függővé egy-egy alkotóelem csökkentését, vagy növelését.

Az elismerések

A szakértő zsűri napközben folyamatosan szemlézte a húsfeldolgozást, a csapatmunkát, ízlelte a készített ételeket, majd ennek alapján hozta meg döntését a késő délutáni eredményhirdetésre, amelyen más jellegű ételek is versenyeztek. A zsűri úgy ítélte meg, hogy az idén a legfinomabb hurka-pitét a Nóra 97’ Kft. csapata készítette. Legfinomabb disznótoros ételnek minősült a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület által készített csülkös, babos, pörköltös káposzta. A legjobb böllér elismerést az Élet Virága Egészségvédő Egyesület kapta meg Farkas László böllér szakszerű munkája miatt. Legjobban működő csapatnak bizonyult a Polgári Polgárőr Egyesület csapata. A csapatsátrak közül a legszebb környezetet a fesztiválra díszvendégként meghívott Újtikos település csapata alakította ki.

HBN


A recept

Hozzávalók:

  • 2 – 2,5 kg májas hurka töltelék
  • 3 – 5 dl vér
  • 0,7 – 1 l tej
  • Ízlés szerint tovább ízesíthető köménnyel, szegfűborssal. Utólag búzadarával, vagy zsemlekockával lehet sűríteni.


    Mi lehet az eredete?

    Néprajzi és történeti vonatkozását tekintve legrégebben a 19. század elején említik a hurka-pitét, mint a Délkelet-alföldi Kunágota paraszti közösségének disznótoros ételféleségét. Polgár városához ugyan messze esik a Délkelet-alföldi régió, de a legidősebb lakosok az északi megyékből, különösen Nógrád, Heves és Hont megyéből települtek oda. A 20. század hajdú-bihari táplálkozáskultúrájának ismertetésében azonban Varga Gyula Újszentmargitát jegyzi le a hurka-pite készítésének helyeként, ami közigazgatásilag Polgárhoz tartozott 1945-ig.


    A negyedik alkalommal megrendezett Hurka-pite Fesztivál egy gasztronómiai különlegességre, Polgár város egyedi étkére, a hurka-pitére (más néven a véres-pitére) irányította a figyelmet szombaton. Az eseménynek számos kísérő programja volt: pálinka- és pogácsaverseny, kulturális csoportok bemutatkozása, sőt kirakodóvásár is.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában