Helyi közélet

2017.04.15. 10:56

Fotó-virágkort tükröz Aszmann kiállítása

Debrecen - Hiába volt kora egyik legelismertebb művésze, neve lassan feledésbe merül.

Debrecen - Hiába volt kora egyik legelismertebb művésze, neve lassan feledésbe merül.

Elismert cívisvárosi fotográfus képeiből nyílt tárlat Kortársak – Követők címmel a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében április 12-én a városnapi programok keretében.

– A száztíz éve született Aszmann Ferencnek a tehetség és a családi örökség mellett szüksége volt egy termékeny közegre is, ahol alkotni tudott – jelentette ki Szentei Tamás, Debrecen Önkormányzata Kulturális Osztályának vezetője. Elmondta, a megyeszékhely kulturális virágzást élt meg a századforduló után, az ország egyik legfejlettebb városa volt. – Az akkori fényképeken a kor divatjának megfelelően öltözött hölgyek és urak láthatók. Az itt születő romantikus fotográfust később ez ihlethette meg – tette hozzá. A fejlődést az I. Világháború törte meg, így a harmincas évekig kellett várni a fotózás újabb virágkorára. Ennek bizonyítéka az 1931-ben megalakult Debreceni Fotóklub, amelynek Aszmann Ferenc volt a művészeti és eszmei vezetője. Az alkotó a II. Világháború előtti időkben a legtöbbet kiállító és a legjobb fotográfusok közé tartozott. Négy földrészen összesen négyszáz nemzetközi kiállításon szerepelt, százötven érmet és oklevelet kapott.

Senki sem lehet próféta…

– Hiába volt kiemelkedő művész, munkássága egyre inkább feledésbe merül – tolmácsolta Szakolczay Lajos irodalomtörténész, műkritikus szavait Juhász Árpád színművész. – A kiállításon Aszmann fényképei mellett megtekinthetők Apáth József, Iklódiné Tőkés Ilona, Berzéki Sándor, Vencsele István, Gerlai Tamás és Vadász György munkái is, de van egy Debrecenről szóló album válogatása is, amely anyagát a kortársak készítették – mondta el a köszöntők után Máthé András fotó­művész.

HBN–BR


Száztíz évvel ezelőtt született a legsikeresebb magyar fotográfusok közé sorolható Aszmann Ferenc, a Debreceni Fotóklub egyik alapítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában