Helyi közélet

2017.04.26. 16:11

Fókuszban a települések problémái

Püspökladány - A munkahelyteremtés nem a pályázatoktól, hanem az önkormányzatoktól függ.

Püspökladány - A munkahelyteremtés nem a pályázatoktól, hanem az önkormányzatoktól függ.

A megye polgármestereinek és jegyzőinek részvételével a Sárrét menti városban zajlott a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) Hajdú-Bihar megyei polgármesteri fóruma kedden, a rendezvényközpontban. Szó esett az önkormányzati vagyon­kezelésről, a 2014–2020 közötti európai uniós pénzügyi időszak fejlesztési lehetőségeiről, továbbá önkormányzati ügyeket is tárgyaltak.

Az eseményen köszöntőt mondott Rásó János, Püspökladány alpolgármestere, aki kifejtette, hogy a TÖOSZ munkája példaértékű, hiszen a szövetség tagjai a települések problémáira közösen próbálnak megoldást keresni. Tóth József, a TÖOSZ társ­elnöke ehhez annyit tett hozzá, hogy szeretnék, ha minél több település csatlakozna hozzájuk, melyeknek a problémájára közösen fel tudják hívni a parlamenti képviselők figyelmét.

A püspökladányi rendezvény része egy országos fórumsorozatnak, amelyet február 20-a és május 15-e között rendeznek meg, majd ezt követően június 8-án TÖOSZ-küldött­gyűlést tartanak Budapesten, ahol kiértékelik az összegyűjtött tapasztalatokat, észrevételeket.

Nem veszítik érvényüket

Schmidt Jenőt, a TÖOSZ elnökét telefonon értük el; mint elmondta, az önkormányzatoknak a legnagyobb problémája jelenleg a tavaly meghirdetett TOP-os pályázatok elbírálásának és kifizetésének a csúszása. A kisebb beruházások még az idén elkészülhetnek, ám a nagyobbaknak sokkal több idő kell.

Tóth József | Fotó: Derencsényi István

Utóbbiak esetében csak a kiviteli tervek elkészítése legalább fél évig eltart, így idén ezek nem fejeződhetnek be. – Számításaink szerint az önkormányzatok 2017 végéig a 100 millió forintot meg nem haladó bekerülési költségű terveket valósítják meg. A benyújtott pályázatok mindig időszerűek, így az éves csúszás miatt sem veszítenek az aktualitásukból – tájékoztatott az elnök, majd hozzátette, arról nincs tudomása, hogy a csúszás miatt munkahelyteremtő beruházások maradtak el.

A településeket érintő másik nagy probléma, hogy az önkormányzatoknak meg van szabva, mire mennyit költhetnek. Kifejtette, a költségvetések nem egyformák, így nem célszerű, hogy ugyanannyi pénzt kap egy kisebb helység, mint egy nagyobb ugyanarra a feladatra. – Ezek oda vezettek, hogy országszerte 1700 településnél működési hiány van. A mostani rendszer tehát abszolút nem rugalmas, ezért a TÖOSZ mindent megtesz, hogy változások legyenek – jelentette ki.

HBN


Pontosítás

A szövetség elnöke, Schmidt Jenő nem tudott részt venni a szakmai megbeszélésen, ezért őt telefonon kérdeztük a települési önkormányzatok fejlesztési és gazdálkodási problémáiról. A beszélgetés alapján készült cikkünk a Hajdú Online-on, valamint a szerdai Napló 1. és 3. oldalán jelent meg, és az utóbbi helyen a Fókuszban a települések problémái című írásunkban – elhallás miatt – tévesen közöltük, hogy „a munkahely­teremtés legfőképp az önkormányzat dolga”.

Schmidt Jenő csütörtökön reagált a téves állításra. Mint írta, munkahelyet teremteni egy önkormányzat nem, hanem csak a kormány tud az intézkedésein keresztül, legalábbis azokon a területeken, amelyek leszakadóban vannak, és nem perspektivikus jövőképpel rendelkeznek. Az önkormányzat egy helyen tud besegíteni a folyamatba, mégpedig akkor, amikor a munkahelyteremtés során a hozzá kapcsolódó egészségügyi, szociális, oktatási és infrastrukturális ellátó rendszereket egyben fejleszteni kell.

A tévedésért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában