Helyi közélet

2017.04.27. 15:40

Épülhet az üzletház a Böszörményin - A debreceni közgyűlésről jelentjük

Debrecen - Debrecen nem akarja kifizetni a helyi tömegközlekedés teljes veszteségét.

Debrecen - Debrecen nem akarja kifizetni a helyi tömegközlekedés teljes veszteségét.

A telente Debrecenben időnként magasra szökő szálló por koncertráció ellen elsősorban város környéki erdőtelepítésekkel védekezne az önkormányzat. Az ehhez szükséges területek felvásárlásához viszont rengeteg pénzre lenne szükség, ami most nem áll rendelkezésre – derült ki a csütörtöki közgyűlés 0. napirendi pontjának tárgyalásakor. A vita elején Varga Zoltán (DK) képviselő arról érdeklődött, hogy a levegő minőségének javítása érdekében kezdeményezte-e a polgármester az M35-ös autópálya két éve nagyrészt fizetőssé tett debreceni szakaszának ingyenessé tételét. Papp László (Fidesz) azt válaszolta, hogy igen, de nem a közlekedés miatt ugrik meg néha a szálló por mennyisége, hanem azért, mert a lakosság egy része szénnel, vizes fával és szeméttel tüzel. Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) szerint valamilyen módon ellenőrizni kellene, hogy ki mivel fűt.

Manipulálják a statisztikákat?

Korcsog György (DK) az esélyegyenlőségi programmal kapcsolatban azt fejtegette a közgyűlésen, hogy az anyag szerint a Debrecenben regisztrált álláskeresők száma 2005 és 2013 között 175 százalékkal nőtt. A tartósan – 180 napnál hosszabb ideig – regisztráltan munkát keresők száma pedig 2005 és 2015 között 3300-ról 6425-re emelkedett. – Ez megdöbbentő számomra, miközben állandóan azt halljuk, hogy milyen jó a munkanélküliségi ráta – jelentette ki. Papp László polgármester válaszában arról beszélt, hogy ezek nem folyamatokat bemutató számok. Az álláskeresők aránya – a gazdasági világválság után – 2013 óta valójában folyamatosan csökken.

– Az önök kormánya a statisztikai adatokkal bűvészkedik. Tudjuk, hogy azok akik a megadott időn belül nem találnak munkát kiesnek a nyilvántartásból. A gyermekszegénységet a KSH már nem is méri. Az ország szegényedik, miközben önök győzelmi indulókat zengenek – jelentette ki ezután Varga Zoltán (DK). – A nemzet gázszerelője, Mészáros Lőrinc egy év alatt 100 milliárd forinttal lett gazdagabb. Meg kellene kérdezni a Bayk András-kertben élőket, hogy ebből mennyit éreznek – javasolta az ellenzéki politikus.

Papp László szerint nem manipulálják a statisztikákat, a tények őt igazolják. Ezt bizonyítandó elmondta: az elmúlt bő 1 évben több mint 3 ezer új munkahelyet hoztunk létre Debrecenben. Májusban két új gyárat adnak át. Az ország egyes részein munkaerőhiány tapasztalható. – Az ipar egyre inkább keletre tolódik, Debrecen ebből hasznot tud húzni – állította. A polgármester arról is beszélt, hogy a tavaszi szünet előtt 1500 családot kérdeztek meg arról, hogy kérnek-e abban az időszakban élelmiszert, amire 250-en válaszoltak igennel. A gyerekek többsége még a tankönyveket is ingyen kapja és a gazdasági eredményeknek köszönhetően egyre több jut szociális ellátásokra.

Több debrecenit a pályára!

A DVSC focicsapatának és a DLA Utánpótlás Nevelő Kft. beszámolóinak a tanulmányozása közben teljes egyetértés alakult ki jobb és baloldal között abban, hogy a Lokiban sokkal több debreceni játékosnak kellene pályára lépnie. Amennyiben ez így lenne, talán a stadionba járók száma is emelkedne – vélték.

Elfogadták azt az előterjesztést, mely szerint 250 millióért értékesítenék a Barna utca 23. szám alatt található egykori bölcsődét, valamint a mellette lévő parkolót. A telekre irodaház épülhet. A beruházás során annyira kiszélesítenék az utca ottani szakaszát, hogy azon nem csak gyalogosok, hanem autók is járhatnának.

Adóforintokból karbantartanának

Korcsog György (DK) aki korábban a Debreceni Erőművet igazgatta kifejtette, hogy a rezsicsökkentés miatt több közszolgáltató cég nem jut annyi jövedelemhez amennyi a szükséges karbantartásokhoz és fejlesztésekhez kellene. Szerinte ennek volt a következménye a tavalyi Csapó utcai nagy csőtörés és a józsai hasonló eset.

Papp László válaszában elismerte, hogy valóban több kellene állagmegóvásokra és beruházásokra. Elmondta: a problémával a Megyei Jogú Városok Szövetségében is foglalkoztak már, ahol az illetékes minisztériumok képviselői azt ígérték, hogy a közműadó egy részét ilyen kiadásokra forgatják majd vissza.

Ki állja a közlekedési cechet?

Mai fejjel már nem kötné meg a 2008-ban aláírt cívisbusz konzorciumi szerződést Papp László, Debrecen polgármestere. Erről annak kapcsán beszélt a városvezető, hogy megtárgyalták a Cívisbusz Konzorcium és a DKV tavalyi évi gazdálkodásáról szóló beszámolókat, melyek szerint a veszteség együttes értéke megközelíti a 2,4 milliárd forintot. Miután a holding nyeresége csökkent, ennek az összegnek a nagy részét az államtól szeretné megkapni a helyhatóság. A vita során kiderült, hogy júniustól kisebb lehet a DKV hiánya, miután megszűnik a szerződés azon része, mely szerint a buszokat euróalapú elszámolás alapján bérlik az Inter-Tankertől.


Épülhet az üzletház a Böszörményi, Békessy sarkon

A közgyűlésen téma volt a Böszörményi út és a Békessy Béla utca sarkon található „aranyháromszög” telek értékesítéséhez való hozzájárulás is. A területet az osztrák OMV-től megvásárolni szándékozó W.W. Impex jogi képviselője úgy nyilatkozott a képviselők előtt, hogy 100 százalékban magyar tulajdonban állnak. Csakhogy közben a Jobbik-frakció tagjai online cégnyilvántartásból kiderítették, hogy egy liechtensteini offshore hátterű vállalkozás is érdekelt a cégben. Erre az volt a válasz, hogy ez már nem így van, hamarosan frissülnek az adatok. Papp László arra kérte a W.W. Impexet, hogy ezt minél hamarabb tegyék rendbe, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tulajdonosi kör kilétének az üzlet és az önkormányzat szempontjából nincs különösebb jelentősége.

A vita során a vevő illetékese kiemelte: tiszteletben tartják azt amit a környéken lakók az erről tartott lakossági fórumon mondtak, vagyis nem lesz sem benzinkút, sem autómosó a területen. A tervezett épület Doberdó utca felőli részébe gyorsétterem, a közepébe élelmiszeráruház költözik. A Békessy felőli rész sorsa még bizonytalan, szó volt már fitneszteremről és könyváruházról is, de arról még tárgyalnak.

Ennek ellenére a közgyűlésben helyet foglaló képviselők többsége – 25 igen, 2 tartózkodás és 0 nem szavazat mellett – hozzájárult az üzlet létrejöttéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában