Helyi közélet

2017.04.05. 11:13

Elásták az elpusztult birkákat a zsákai juhászok, hogy ne kelljen visszafizetni a támogatást

Zsáka - Az elpusztult állatok tetemeit elrejtették: egy részét a karámban és a tanya területén elásták, másik részét pedig a karám környékén szalmával letakarták.

Zsáka - Az elpusztult állatok tetemeit elrejtették: egy részét a karámban és a tanya területén elásták, másik részét pedig a karám környékén szalmával letakarták.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat 3 férfi ellen, akik az elpusztult juhaik tetemét – az állami támogatás megtartása érdekében – elrejtették.

Az I. rendű vádlott Zsáka közelében lévő tanyáján az I.r. és a II.r vádlottak állattartással foglalkoztak, juhokat is tartottak, amelyeket a III. rendű vádlott gondozott juhászként. 2016. július-augusztus hónapjában a juhok közül 31 db elpusztult, ezt azonban a vádlottak nem jelentették az állatorvosnak, mert attól tartottak, karantént rendel el, akkor pedig a II. rendű vádlottnak a kapott állami támogatást vissza kellett volna fizetnie. Azért, hogy ezt elkerüljék, a vádlottak az elpusztult állatok tetemeit elrejtették: egy részét a karámban és a tanya területén elásták, másik részét pedig a karám környékén szalmával letakarták.

Közben a II. rendű vádlott lopás miatt feljelentést tett, ezért a rendőrség a tanyán házkutatást tartott és megtalálták az elrejtett tetemeket.

Az ismeretlen okból elpusztult állatok tetemei veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azokat az elhullást követő 24 órán belül át kellett volna adni az állati fehérjét feldolgozó gazdasági társaságnak.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottak ellen veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A vádiratban mindhárom vádlott vonatkozásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában