Helyi közélet

2017.04.15. 09:20

Egyre többen foglalnak szállást mobilról

Budapest - Ismét összeállította a legjobb belföldi szálláshelyek toplistáját az Utazok.hu cégcsoport.

Budapest - Ismét összeállította a legjobb belföldi szálláshelyek toplistáját az Utazok.hu cégcsoport.

Idén a Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok lett a legjobb szálloda a beérkező 35 ezer szavazat alapján, ami igazolja a különleges élmények iránti hazai keresletet. A legkedveltebb szálláshelyeken túl a felhasználói szokásokat is vizsgálta a cégcsoport: a több mint 900 ezer felhasználó adataiból kitűnik, hogy egy év alatt jelentősen nőtt a mobilfoglalások aránya a magyarok körében, van olyan korosztály, ahol 85 százalékkal.

Magasabb a vártnál

Míg a mobilról érkező foglalások aránya tavaly 17 százalékot tett ki az Utazok.hu cégcsoport felhasználói között, ez az arány idén 26 százalékra emelkedett. A vártnál is magasabb, 50 százalékos emelkedésből következik, hogy már minden negyedik felhasználó mobilról intézi a szállásfoglalást. A legmagasabb növekedés a 25-34 éves korosztályban következett be, itt egy év alatt 85 százalékkal nőtt a mobilfoglalások aránya.

„Nemcsak a fiatalok, hanem a legidősebbek is egyre tudatosabban használják a mobilt és a tabletet, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a 65 évnél idősebbek körében egy év alatt 140 százalékkal nőtt a mobilról érkező látogatók száma és 44 százalékkal többen használtak tabletet” – ismerteti a kutatás eredményeit Szennay András, az Utazok.hu cégcsoport ügyvezető igazgatója.

7 százalékos a bővülés

Noha a 930 ezer főt vizsgáló mintában volt több olyan korosztály, ahol a foglalási számban visszalépés történt egy év alatt, a költése minden vizsgált korcsoportnak nőtt. Ez összhangban van a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataival, amelyekből kiderül, hogy összességében 7 százalékkal bővült a hazai turizmus tavaly, annak ellenére, hogy a belföldi utazók száma csökkent. A bővüléshez hozzájárult a belföldi utazók magasabb költése, valamint a hozzánk érkező külföldiek növekvő száma is.

HBN


Kiemelkedők

A KSH márciusban közzétett adataiból látszik, hogy a belföldi többnapos utazásra indulók száma 5,5 százalékkal csökkent, viszont az ő napi átlagos költésük 5,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A több napra Magyarországra érkező külföldiek száma 6,5 százalékkal emelkedett 2016-ban az előző évhez képest, míg az átlagos napi költésükben bekövetkező növekedés elmaradt a magyarokétól, ez mindössze 4 százalék volt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai alapján a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma több mint 11 millió főre, azaz 7 százalékkal nőtt 2016-ban, ami több mint 9 százalékos bevételnövekedést eredményezett, a vendégéjszakák száma pedig meghaladta a 27,6 milliót. Ami a szállodákat illeti, az öt csillagosok kivételével minden szállástípus esetében bővült a vendégforgalom 2016-ban.

A legkiemelkedőbb, 12 százalékos bővülést a háromcsillagos szállodák realizálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában