Helyi közélet

2017.04.07. 17:30

Digitális oktatás Mobidik gyomrában

Debrecen - Egy hétig a cívisvárosban is kipróbálhatták az oktatás jövőjét.

Debrecen - Egy hétig a cívisvárosban is kipróbálhatták az oktatás jövőjét.

Tábla helyett érintőképernyős tévé, kréta és ceruza helyett pedig táblagépek: az országos roadshow kilencedik állomásként a héten Debrecenben bukkant fel Mobidik, azaz a Mobil Digitális Iskola. A program első szakasza egy 15 állomásos sorozat, aminek során az utazó iskola tizenöt Pedagógiai Oktatási Központ (POK) egy-egy kiválasztott iskolájába jut el és ott egy hétig állomásozik.

Debrecenben a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola adott otthont a konténerben kialakított oktatási intézménynek, ahol a gyerekek a XXI. századi technika segítségével tanulhatnak. A fiatalok megismerkedhetnek például a lego-robotikával, elsajátíthatják a kódolást és természetesen a normál tantárgyakat is beépítették az oktatásba. A Mobidik heti programja tematikus blokkokra oszlik. A gyerekek a technika segítségével minden délelőtt öt tanórában egy-egy adott témában tartják az órákat: programozás, pénzügyi ismeretek, fenntarthatóság, biológia, matematika, történelem illetve földrajz.

Újrafogalmazták a tantárgyakat

Koltay Eszter, a program koordinátora elmondta, a roadshow végére több mint 6 ezer iskolás fordul majd meg az okosteremben.

– Tekintve, hogy minden helyszínen 45 percenként új tanulókkal találkozunk, nem tudtunk alkalmazkodni az adott iskola tananyagához. Ehelyett általános, de érdekes dolgokat igyekszünk bemutatni a digitális eszközökkel. Az informatika mellett megpróbáltuk a klasszikus tantárgyakat is újrafogalmazni, például matematikából valószínűség számítást, a biológián belül pedig egészséges életmódoktatást tartunk pont a Debreceni Egyetem támogatásával. Ettől az intézménytől kaptunk ugyanis egy oktatóanyagot, amelyet átformáltunk és megpróbálunk bemutatni – árulta el a szakember.

A fiatalok emellett délutánonként szakkör formájában lego-robotikát és kódolást is tanulhatnak, de megismerkedhetnek a 3D-s nyomtatással is. A Mobidik program koordinátora szerint ez a fajta oktatás jelentheti a jövőt, hiszen ezekkel a módszerekkel, sokkal interaktívabbá válnak az órák, ami által a gyerekek figyelme sem kalandozik el, ezáltal többet tanulhatnak és jegyezhetnek meg a tananyagból.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában