Helyi közélet

2017.04.13. 19:44

Debrecenben is tüntettek

Debrecen - A CEU mellett és az Orbán rendszer ellen emeltek szót.

Debrecen - A CEU mellett és az Orbán rendszer ellen emeltek szót.

Körülbelül 150-200 tüntető gyűlt össze Debrecenben, a Piac utcán, a Régi Városháza előtt csütörtök este. A beszédek közben a fővárosból már megismert rigmusokat, elsősorban az Európa, Európa, a Szabad ország, szabad oktatás, illetve az Orbánt be, Marcit ki rigmusokat skandálták. A magyar és az uniós zászlók között sokan emeltek a magasba a köztársasági elnököt és a Fideszt elítélő tartalmú táblákat, papírlapokat.

Elsőként Kakuk Péter a Debreceni Egyetem oktatója, a CEU Közép-európai Egyetem Bioetikai Kutatóintézetének társkutatója beszélt a tömeghez. – A CEU kiemelkedően fontos szereplője a hazai akadémiai életnek, értékes partnere a Debreceni Egyetemnek és fontos Debrecen városának is – jelentette ki. Úgy vélte, hogy a Debreceni Egyetem a CEU nélkül semmivé válik. – A CEU ellehetetlenítésével, országunkból történő kiűzetésével, az egész hazai tudományos élet és a magyar társadalom is hatalmas veszteségeket szenvedne el. Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen – fogalmazott.

A második felszólaló Vékony Szilvia volt, aki a menekülteken, fogyatékosokon és hajléktalanokon való segítés nyomán vált ismertté. Ő a civil szervezetekről szóló készülő új törvénnyel kapcsolatban emelt szót. – Minél kevesebben vesznek részt a közösségi életben, minél többen rettenek vissza a nyilvános aktív részvételtől, annál inkább működésképtelen, lebénultabb és élhetetlenebb az országunk – állította.

Motivációk

A tömegben nagyobb transzparenst tartó, középkorú Szegedi Sándor lapunk kérdésére elmondta: elsősorban az oktatás jövőjéért aggódik. – Nem tetszik, hogy a kormány el akarja butítani a diákokat, az országot. Azért kell, hogy kint legyünk az utcán, hogy lássa a kabinet, nagyon sok olyan ember van aki nem ért egyet velük. A CEU csak utolsó csepp volt a pohárban. Előtte ott volt például a korrupció és a a Quaestor károsultak becsapása is – fogalmazott. Hozzátette: az, hogy mostmár nemcsak Budapesten, hanem például Szegeden, Miskolcon és Debrecenben is tüntetnek hatással kell, hogy legyen a kormánypárti politikusokra.

– Elegem van abból, hogy a kormány és támogatói megpróbálnak minket, a velük egyet nem értőket kizárni a nemzetből, mert én is itt képzelem el az életemet. Nagyon bánt amikor azt kapom, hogy hazaáruló vagyok – hangsúlyozta a fiatal korosztályt képviselő Lénárt Attila aki egy olyan nagy fehér papírlapot tartott a magasba amelyen kék filctollal a lex CEU törvény és a bajszos sz...-nak nevezett köztársasági elnök volt megrajzolva. – Zavar, hogy 5 nap alatt be lehet zárni az ország legjobb egyetemét, majd megbélyegzik a civileket. Minden diktatúra így kezdődik. Putyini rendszer felé haladunk – vélekedett.

A tüntetés tudósításunk elkészültének időpontjáig erőszakmentesen zajlott.

HBN-OCs


Fidelitas: hisztériát keltenek

A Fidelitas Debreceni Szervezete reagált a tüntetésre. Azt írták, hogy a baloldal és mindazok, akik hisztériát keltenek a CEU-val kapcsolatosan, vagy szelektív hallásúak, vagy szándékosan torzítanak. Magyarországon senki nem zár be semmilyen egyetemet! A felsőoktatási törvény, – amit a köztársasági elnök is aláírt – gyakorlatilag egyazon sztenderdeket, egyazon jogi körülményeket kéri számon minden felsőoktatási intézményen és nem kívánja fenntartani azt a helyzetet, amit a baloldali kormányok idéztek elő, hogy egyes intézmények privilégiumokat élveznek. Aki ehhez képest mást állít, nyilvánvalóan hazudik. A baloldal volt az, amelyik Magyarországon jelentős rombolást okozott a felsőoktatásban. Csak a Debreceni Egyetemről 500 embert küldtek el a Gyurcsány–kormány időszakában. Akkor egyetlen baloldali politikusnak sem jutott eszébe, hogy kiálljon a Debreceni Egyetem mellett.

A CEU ürügyén keltett hisztéria már régen nem a felsőoktatásról és régen nem az egyetem kérdéséről szól, az egész csak egy ürügy azért, hogy szót emelhessenek a migránsok befogadása mellett – olvasható egyebek mellett a Fidelitas Debreceni Szervezetének reagálásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában