Helyi közélet

2017.04.15. 13:04

Bemutatkozott a Táplálkozástudományi Intézet új tanára

Debrecen - A globális élelmiszerbiztonság tényezőit, a veszélyforrásokat és a kockázatokat ismertette székfoglaló előadásában a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének új professzora, Bánáti Diána.

Debrecen - A globális élelmiszerbiztonság tényezőit, a veszélyforrásokat és a kockázatokat ismertette székfoglaló előadásában a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének új professzora, Bánáti Diána.

Bánáti Diána, a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Élettudományi Intézet európai ügyvezető és tudományos igazgatója, az élelmiszer-biztonsági és táplálkozástudományi kutatások nemzetközileg elismert szakembere 2017 márciusa óta a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének egyetemi tanára.

- A Debreceni Egyetem sokszínűsége, multidiszciplinaritása mellett egy fontos stratégiai területre, az egészségiparra fókuszál, amihez az élelmiszeripar ugyanúgy hozzátartozik, mint a gyógyszeripar, vagy az orvosi műszergyártás. Az a diszciplína, amit ön képvisel, a legmagasabb szakmai szinten még nem fejlődött ki intézményünkben, öntől várjuk, hogy megteremti ennek kultúráját – köszöntötte az intézmény új professzorát Szilvássy Zoltán.

A Táplálkozástudományi Intézet egyetemi tanára, Győri Zoltán ismertette Bánáti Ilona eddigi életútját. A tudományos és kutatási eredmények mellett kitért többek között arra is, hogy a professzor négy hazai egyetemen vett részt az interdiszciplináris Élelmiszer-biztonság, illetve az Élelmiszer-biztonság és minőségbiztosítás tantárgyak bevezetésében, valamint nevéhez fűződik az Élelmiszerjog tantárgy meghonosítása a hazai élelmiszermérnök képzésben.

- Korábban a Debreceni Egyetem Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola Élelmiszertudományi Doktori Program oktatója volt Bánáti Diána, emellett több tantárgy oktatásában is részt vett MSc- és PhD-képzés keretében, illetve tantárgyfelelősként tevékenykedett. Mostantól pedig a Táplálkozástudományi Intézet interdiszciplináris kutatásaiba kapcsolódik be – ismertette Győri Zoltán.

A Nemzetközi Élettudományi Intézet európai ügyvezető és tudományos igazgatójaként Bánáti Diána jelenleg ötszáz európai kutató munkáját koordinálja munkatársaival, és több mint negyven szakértői bizottság munkáját felügyeli. Vizsgálataik kiterjednek például az élelmiszerekben előforduló vírusokra, a civilizációs betegségek megelőzésére, illetve arra is keresik a választ, hogy miként lehetne helyettesíteni az állatkísérleteket az élelmiszeriparban. Szakterületét, az élelmiszerbiztonság fontosságát sokkoló adatokkal támasztotta alá.

- Ezekben a napokban, húsvétkor minden évben előfordul egy-két haláleset amiatt, hogy nem megfelelően hőkezelt füstölt sonkát, kolbászt fogyaszt az emberek egy része. A világban évente 550 millióan betegszenek és 230 ezren halnak meg szennyezett ivóvíz vagy élelmiszer fogyasztása miatt. A veszélyek mellett ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy a szigorú szabályozásnak köszönhetően Európában kerülnek a piacra a legbiztonságosabb termékek – hangsúlyozta Bánáti Diána.

A szakember előadása végén felhívta a figyelmet az élelmiszer- és az egészségipar közös kutatási lehetőségeire.

- Ezen a területen óriási fejlődés tapasztalható, elég, ha a funkcionális, gyógyító hatású táplálékokra, táplálékkiegészítőkre, food scannerekre gondolunk – emelte ki.

Bánáti Diána szakértelmére a Debreceni Egyetem az akkreditáció előtt álló táplálkozástudományi doktori iskolában is számít majd.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában