Helyi közélet

2017.04.24. 07:35

Becsengetés előtti frász a Kölcsey-gyakorlónál

Debrecen - Tanítási napokon reggelente komoly konfliktusok alakulnak ki az autósok között a Kölcsey gyakorló általános iskolánál. A problémát az okozza, hogy az intézménybe járó gyerekek jelentős részét autóval hozzák-viszik a szülők, akik mindenképpen az iskola kapujában akarják kitenni és felvenni a kicsiket. Ott viszont nincs parkolóhely. Balesetveszély viszont igen.

Debrecen - Tanítási napokon reggelente komoly konfliktusok alakulnak ki az autósok között a Kölcsey gyakorló általános iskolánál. A problémát az okozza, hogy az intézménybe járó gyerekek jelentős részét autóval hozzák-viszik a szülők, akik mindenképpen az iskola kapujában akarják kitenni és felvenni a kicsiket. Ott viszont nincs parkolóhely. Balesetveszély viszont igen.

Tanítási napokon reggelente komoly konfliktusok alakulnak ki az autósok között a Vár utcai Nagypiac, a Fórum Bevásárlóközpont és a Barabás étterem közötti sűrűn beépített területen lévő Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolánál.

A problémát az okozza, hogy az intézménybe járó gyerekek jelentős részét autóval hozzák-viszik a szülők, akik mindenképpen az iskola kapujában akarják kitenni és felvenni a kicsiket. Ott viszont nincs parkolóhely.

Megközelíteni sem egyszerű

A Kölcsey-iskolába két kapun keresztül lehet bejutni. Az egyik a körút részét képező Hunyadi utcán található, ahol a tiltó táblák és a nagy autó­forgalom miatt nem lehet megállni. Így szinte mindenki a másik, a Nagypiac felé eső bejáratot veszi célba. Azt viszont megközelíteni sem egyszerű. A Hunyadi utcát a Vár utcával összekötő, a Fórum Bevásárlóközpont alatt, mellett húzódó névtelen kis utcán, szervizúton keresztül lehet odajutni.

Fotó: Matey István

Csakhogy az iskola ottani ajtajánál is kint van a megállást tiltó tábla. Sőt, egy kiegészítő tábla még az autó elvontatásával is fenyeget. De a jelek szerint ez keveseket zavar.

Lépésben a célig

A reggeli becsengetés előtt, fél nyolc és háromnegyed nyolc között – tapasztaltuk – az iskola szóban forgó kapujánál gyakran csak lépésben haladnak az autók. A sofőrök jelentős része az oktatási intézmény bejáratánál megáll néhány másodpercre, majd miután a járműből kiszállnak a gyerekek és bemennek a kapun, „csorognak” tovább. Közben a hátuk mögött haladni kívánók sokszor villognak, dudálnak, szidalmazzák az előttük leállót.

Fotó: Matey István

Azok a szülők, akik nem vállalják ezt a konfliktust, vagy éppenséggel szabálykövetők, felmennek a bevásárlóközpont felső szintjein található – egy órán keresztül ingyenesen használható – parkolóba, majd lejönnek a gyerekekkel. Aztán a szóban forgó, araszoló autók között cikázva igyekeznek csemetéiket a célig eljuttatni. A balesetveszély nem kicsi. Zebra az egész utcában nincs. Talán volt valamikor oda úgy 50 méterre, a piac és az iskola Kálvin tér felőli részénél található étterem bejárata között, de mintha lekopott volna, esetleg megszüntették.

Az „utolsó menedék”

Az autós szülőknek eddig volt egy kis „menedékük”, de most azt is elvették tőlük. Az iskola étterem felőli részénél, a Vár utca végén, az Új Városháza oldalában létezik egy kicsi, 10-15 autó befogadására alkalmas parkoló. Csakhogy az önkormányzat néhány hete oda olyan kiegészítő táblákat rakatott ki, amelyek szerint ott reggel hét és este nyolc óra között csak a helyhatóság külön engedélyével rendelkezők állhatnak meg.

Fotó: Matey István

– Azt meg szokták engedni a közterület-felügyelők, hogy a gyerek egy pillanat alatt szálljon ki az autóból, de parkolni a bejáratnál nem lehet. Úgy tudom, hogy ebben megegyeztek az iskola vezetőivel – jelentette ki a gyermekeit éppen a Kölcsey-iskolába kísérő Baracsi Mária.

Précli Józsefné, akinek öt unokája jár az intézménybe, arra panaszkodott, hogy a közterület-felügyelők mostanában folyamatosan figyelik az Új Városháza melletti kis parkolót és 10 ezer forintra büntetik az engedély nélkül akár csak egyetlen percre is odaálló autósokat. Javasolta, hogy reggel fél nyolc és háromnegyed nyolc között, valamint délután négy és fél öt között, az érintett autós szülőknek a megállási tilalom alól adjanak 15-20 perc mentességet.

Egy fiatal – a nevét nem vállaló – férfit azután sikerült megszólítani miután gyermekét beengedte az iskola kapuján.

Mi éppen azért járunk villamossal, mert autóval nehéz megállni. Ráadásul borzasztó magas itt a parkolás díja

– vélte. Szerinte a városnak kellene valamilyen megoldást találni.

A szomszédos Nagypiacon dolgozó Tiba Márta szerint túl sok a fizetős parkoló a belvárosban. – Innentől számított 1 kilométeres sugarú körben szinte sehol nem lehet ingyen megállni, még néhány percre sem. Az itteni étterem előtti kis parkolót is meg kellene nyitni – mondta. Hozzátette: ő úgy jut be a munkahelyére, hogy autóval a még ingyenes részen megáll, onnan pedig gyalogol.

A kevés parkolóhelyre panaszkodott egy anyuka is, aki három gyerekkel érkezett az iskola kapujához. – A fő gond, hogy az emberek nagy része mindenképp az iskola kapuban akar megállni, amivel dugót okoznak. A türelem sokat segítene – fogalmazott Feró Orsolya.


Parkolóházakba, távolabbi helyekre

A polgármesteri hivatal sajtóosztálya kérdéseinkre azt válaszolta, hogy az iskolánál lévő vendéglátó bejárata mellett lévő parkolóhelyek használata nem szüntetné meg a reggeli és a délutáni csúcsidőben az oktatási intézmény körüli forgalmi akadályokat. Az a néhány parkoló nem tudna oly mértékben változtatni a piac melletti útszakasz forgalmi helyzetén, hogy az érezhető legyen – írták.

Arról is tájékoztattak, hogy az iskola és a piac közötti terület nem az önkormányzat tulajdonában van, nem közterület, de a közforgalom számára megnyitott. A bevásárlóközpont üzemeltetője 2008-ban a szóban forgó területen kialakított egy gyalogos-átkelőhelyet, de azt el kellett távolíttatni, mivel építési engedély nélkül végezték a beruházást. A vonatkozó rendelet ráadásul kimondja, hogy „gyalogos-átkelőhelyet csak olyan helyen szabad kijelölni, ahol a gyalogos-átkelőhelyet és az azon áthaladó gyalogosokat az úton közlekedő járművezetők – napszaktól függetlenül – legalább 50 méter távolságból felismerhetik”. Ennek a feltételnek a helyszín adottságai nem felelnek meg. (Az iskola szóban forgó kapujánál egy nagyobb kanyar és egy magas fal is takarja a kilátást.)

A polgármesteri hivatal hangsúlyozta, hogy a kétirányú közlekedés biztosítása miatt az iskola melletti megállásra nincs lehetőség. Ezért a Kálvin téri tömbbelső, illetve a környező parkolóházakban lévő parkolók használatát javasolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában