Helyi közélet

2017.04.29. 15:52

A huszadik vásárt rendezték Biharban

Biharkeresztes - Határmenti találkozóvá és vásárrá bővült a szombaton huszadik alkalommal megtartott Bihar-Bihor Expó Biharkeresztesen.

Biharkeresztes - Határmenti találkozóvá és vásárrá bővült a szombaton huszadik alkalommal megtartott Bihar-Bihor Expó Biharkeresztesen.

Az esemény egyben rendezvénye volt a hajdú-bihari vásárszövetségnek is. A kiállítók – szám szerint 48-an – között ott voltak a megye közmunkaprogramjának helyi termékeket előállító közösségei is. Az expó sokat változott a külső megjelenésében az elmúlt évhez képest. A tépei önkormányzat által – ugyancsak közmunka keretében – készített faházakból kínálták portékáikat az árusok. A rendezvényen műsorával tizenkét hagyományőrző csoport szórakoztatta a közönséget, míg késő délután Charlie és Kasza Tibor adott koncertet.

Lassú határátkelés

– Örömmel tölt el, hogy ismét nagyvásár van Biharkeresztesen. Határmenti találkozóvá bővült a Bihar-Bihor Expo. A két évtizede indult esemény célja a szakemberek és a kereskedők egymásra találása volt, a jó gyakorlatok bemutatása és elsajátítása – fogalmazott köszöntőjében Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere. Hozzátette, hogy évek során kicsit kevesebb lett a látogató, ám ekkor érkezett a megyei önkormányzat segítsége, az expo része lett a megyei vásárszövetség eseményeinek, így lehetőséget adnak a településeken helyben előállított termékek bemutatására is.

– Ami összetartozik, az idővel össze is nő. Gazdasági, valamint az országhatár két oldalán élő magyarok szempontjából jó kezdeményezésként indult az expó, és ma is fontos esemény Biharban – ezt már Vitányi István, Bihar országgyűlési képviselője mondta, majd a Napló kérdésére válaszolva így folytatta: – Az expó Magyarország és Románia Európai Uniós csatlakozása előtti időszakban indult, és apró lépésekkel mi is hozzájárultunk a tagságunk erősítéséhez, az országhatár két oldalán élők kapcsolatainak bővítéséhez. Ma már sok magyar dolgozik a Partiumban, valamint a túloldalról sokan költöztek át. Ez Biharkeresztes esetében mintegy 400 embert jelent. Nem szabad azonban elmenni az Európai Unió előírása alapján nemrégiben bevezetett szigorúbb határellenőrzés mellett, ami megnehezíti az országhatáron való átjutást. Az országhatár menti négy megye képviselői, államtitkárok járnak el az ügyben, hogy mihamarabb megoldást találjanak a vállalkozásokat, munkahelyeket veszélyeztető helyzet enyhítésére.

2023-ban fontos szerepe lehet

Az esemény fővédnöke, Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke volt. A politikus magas színvonalú, jól szervezett eseménynek nevezte a Bihar-Bihor Expót, majd Biharkeresztesről elmondta, hogy a kisváros 100 éve nincs könnyű helyzetben, ám most is élet, lehetőség van a településben. A városka előrejutását segíti a szövetség, továbbá Biharkeresztes újabb lehetőségekhez juthat 2023-ban, ugyanis abban az évben Magyarország adja Európa kulturális fővárosát, ami reményei szerint Debrecen lesz. A programokban szerepet kap Nagyvárad is, a Debrecen-Nagyvárad útvonalon lévő Biharkeresztes pedig megkerülhetetlen tényező lesz.

HBN-KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában