Helyi közélet

2017.04.28. 12:33

A Dés András Trió érkezik

Debrecen - Előszeretettel kalandoznak számukra ismeretlen vidékekre, műfajok és stílusok közé.

Debrecen - Előszeretettel kalandoznak számukra ismeretlen vidékekre, műfajok és stílusok közé.

A formáció 2007 októberében mutatkozott be Budapest egyik kedvelt dzsesszklubjában. Azóta már számos klubot és fesztivált megjártak nagy sikerrel. Előszeretettel kalandoznak számukra is ismeretlen vidékekre, műfajok és stílusok közötti határterületekre. Az együttes nem csupán hangszer-összeállítását tekintve szokatlan. A két gitár és ütőhangszerek alkotta csapat a végletek között mozog, mind hangzásvilágát tekintve, mind kompozíciós szempontból. A trió zenéjét csupa természetközeli dolog – tájak emlékei, a víz hangja, a föld szaga – inspirálja.

Izgalmas hangzás

Az összeállítások szigorúan szerkesztett, kötött darabok, melyeket teljesen szabad, akusztikus és elektronikus improvizatív részek kapcsolnak összefüggő szvitté. A végletesség nem csak a kompozíciók kötöttsége és az improvizációk teljes szabadsága közötti ellentétben mutatkozik meg: a zenekar hangzásvilága is kettős – a zenekarvezető által használt ütőhangszerek jelentős része a legősibb zenei ösztönöket idézi.

A keretes dobok, a testdobolás, vagy akár a cigány folklórból ismert kanna mind archaikus hangulatot ébreszt a hallgatóban. Míg a két gitáros, Fenyvesi Márton és Tóth István, sőt néha Dés András által is használt elektronika a XI. századot jeleníti meg.

Legközelebb Debrecenben április 28-án, 20 órától lépnek színpadra a Nagyerdei Víztoronyban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában