Helyi közélet

2017.04.25. 17:35

A centristák győzelmét várják

Debrecen - A vereséget szenvedett pártok összefogása akadályozhatja meg Le Pen győzelmét.

Debrecen - A vereséget szenvedett pártok összefogása akadályozhatja meg Le Pen győzelmét.

Vasárnap lezajlott a francia elnökválasztás első fordulója, amiből a centrista Emmanuel Macron és a szélsőjobboldali Marine Le Pen került ki győztesen. Az általunk megkérdezett két politológus, Fazekas Csaba és Kiszely Zoltán szerint két hét múlva, a választás második fordulójában Macron győzelme a valószínűbb.

– Le Pennek az jelenthetné az egyetlen esélyt, ha a következő két hétben történne egy nagyobb merénylet, más ütőkártyájuk nem igazán van – jelentette ki Kiszely Zoltán, amihez Fazekas Csaba annyit tett hozzá, hogy a radikális jobboldalnak teljesen elfogyott a lendülete, valamint a többi párt is Macron mögé állt be.

Az EU-ellenesség nem szűnik meg

– A francia politikában hagyomány, hogy a mérsékelt pártok összezárnak a radikálisokkal szemben. Ők a szavazóikat is arra fogják biztatni, hogy Macronra adják le a voksukat. De az is Le Pen ellen szól, hogy a legtöbb francia nem akar kilépni az Európai Unióból – vázolta fel Fazekas Csaba. A radikálisok veresége azonban nem jelentené azt, hogy megszűnne az EU-ellenesség, Fazekas Csaba úgy fogalmazott, Le Penéknek a vereség is bátorító lenne, nem vonulnának vissza, hanem új arcokat, új neveket keresnének a további kampányukhoz.

Az Európai Unió számára mindenképpen veszteség lenne, ha Le Pen nyerné a választást és Franciaország kilépne az Unióból. – A 19. századi állapotokhoz térnénk vissza ezzel, a britek ugye megkezdték a kilépést, és közelednek az Egyesült Államok felé, a franciák pedig szövetségre lépnének az oroszokkal, ami éles konfliktusokhoz vezetne – fogalmazott Kiszely Zoltán.

HBN–BR


Bár Emmanuel Macron első fordulós győzelme és várható elnökké választása a trumpi kataklizmával ellentétben egy cserép virág feldőlését sem idézte elő, nem árt megjegyezni: a társadalmi lelkület a franciáknál annyiban mégis csak hasonló az amerikaihoz, hogy náluk is olyan figura kerülhet hatalomra, akivel 2016 előtt nem számoltak. Úgy tűnik, érdemes próbálkozni: a vezető kurzusok öregednek, kopnak, kevesebbet értenek és akarnak megérteni a világból. Ratalics László írása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában