Helyi közélet

2017.03.20. 10:48

Zsákán pályázat kell a fejlődéshez

Zsáka - Számos fejlesztési projektjét finanszírozná pályázati pénzből a kis település önkormányzata.

Zsáka - Számos fejlesztési projektjét finanszírozná pályázati pénzből a kis település önkormányzata.

A bihari nagyközség önkormányzatának túl kevés a bevétele ahhoz, hogy saját erőből jelentős önálló fejlesztéseket hajtsanak végre – jelentette ki Kovács Kálmán polgármester. Ebből következik, hogy a település döntően csak a pályázati lehetőségek által képes nagyobb fejlesztésekre.

Útjavítás két felvonásban

– A helyi adókat elsősorban a kevéssé finanszírozott feladatok ellátására és a pályázati önrész biztosítására használjuk. Emiatt jelentős fejlesztések csak 2014-ben voltak. Akkor a művelődési házat, az ifjúsági szálláshelyet és az önkormányzat konyháját újítottuk fel. Emellett a református templomot is megújítottuk, illetve akkor nyertünk 20 millió forintot az adósságrendezésben nem részesült településeknek kiírt pályázaton. Ezt a pályázatot tavaly ismét megnyertük, ezt idén fordítjuk útjavításra. Mivel abban az évben nem vettünk részt olyan pályázaton, ahol önerőt is kellett biztosítani, így a községházát is sikerült részlegesen felújítanunk. A fejlesztések összértéke 120 millió forint volt – tájékoztatott a polgármester.

Emlékművet emeltek

A román ortodox templomot is felújították, illetve az ivóvízminőséget javító fejlesztést is befejezték. 2016-ban sikeresen pályáztak egy hűtőkonténerre 5 millió forint értékben, illetve emlékművet állítottak a második világháborúban elhunyt katonák és civilek emlékére. Erre 3,9 milliós támogatást kaptak, és további egymillió forintot kapnak a közeljövőben az első világháborús emlékmű felújítására.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában