Helyi közélet

2017.03.01. 17:06

Simicska nyert Debrecenben

Debrecen - Másodfokon is elveszítette a pert a fővárosi önkormányzat a hirdetőoszlopok miatt.

Debrecen - Másodfokon is elveszítette a pert a fővárosi önkormányzat a hirdetőoszlopok miatt.

A hajdúsági megyeszékhelyen került pont a budapesti önkormányzat és a Fidesz-kormánynál kegyvesztetté vált Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir közötti eljárás végére. A Debreceni Ítélőtáblán született ítélet értelmében immár jogerős, hogy a főváros 2015 őszén jogtalanul mondta fel a társasággal a hirdetőoszlopokra vonatkozó szerződését. A bíróság kimondta: a felmondás hatálytalan, vagyis helyén maradhat a Mahir 650 oszlopa a szerződés 2031. december 31-i lejártáig.

Őrök védték az oszlopokat

Emlékezetes: a főváros a közgyűlés felbontásról szólódöntése után, mintegy a nevezetes februári „G-nap” után kialakult helyzet betetőzéseként kezdte elbontani a hirdetőállványokat. Helyenként komikus jelentek alakultak ki az utcán, volt, ahol biztonsági emberek védték az oszlopokat. Ezt követően fordult a társaság bírósághoz. A polgári perben első fokon eljáró Fővárosi Törvényszéken a Mahirnek adtak igazat. A bíróság szerint a főváros megalapozatlan okok miatt mondta fel a szerződést, ami egyébként tíz évvel ezelőtt, tehát még az SZDSZ-es vezetés alatt köttetett a felek között. Ám az alperes fővárosi önkormányzat fellebbezett a döntés ellen, majd az ügy kirendeléssel Debrecenbe került.

A helyhatóság fellebbezésében azt is kifogásolta, hogy a megkötött szerződés lehetetlen szolgáltatásra irányult, illetve azt a jogszabály megkerülésével kötötték meg. A másodfokú tanács sem adott viszont helyt egyik kifogásnak sem. A bíróság szerint a 2015-ös felmondás egyébként érvénytelen is volt, mivel annak indokait – az elsőfokú bíróság helyesen – nem találta alaposnak – áll az ítéletben. Mint az Berényiné Fórizs Ildikó szóvivő érdeklődésünkre küldött közléséből kiderül: a Fővárosi Törvényszék tanácsa olyan eljárási szabálysértést sem követett el, ami miatt az eljárás megismétlése szükséges lenne.

Az ügy azonban ezzel koránt sem ért véget. Magyar György, a Mahirt képviselő ügyvéd arról beszélt a céggel azonos tulajdonosi körbe tartozó Magyar Nemzetnek, hogy kártérítési pert indítanak, mivel mintegy száz oszlop ment tönkre, továbbá hirdetési bevételektől esett el a társaság. Ennek mértékét a Mahir egyik munkatársa több száz milliósra tette az Indexnek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában