Helyi közélet

2017.03.29. 15:25

Öt kivételével mind az ötezer nyomozással végeztek Hajdú-Biharban

Debrecen - Növekedett az elővezetést elrendelő határozatok száma.

Debrecen - Növekedett az elővezetést elrendelő határozatok száma.

Szakszerűnek és időszerűnek értékelte a hajdú-bihari ügyészi szerveinek elmúlt évi tevékenységét Lajtár István közjogi legfőbb ügyész helyettes. A megyei főügyészségen zajlott keddi évértékelőn Pocsai Edit megyei főügyész beszámolójában elmondta: az elmúlt években megtett közbiztonsági intézkedések eredményeként a regisztrált bűncselekmények nálunk mértékeltebben csökkentek az országos átlaghoz képest. Kiemelte: a fokozott ügyészi felügyelettel zajló nyomozások körében jelentősen nőtt a bonyolultabb ténybeli és jogi megítélésű ügyek száma. Az ügyészségekre tavaly érkező közel 5000 befejezett nyomozás iratait 30 napon belül feldolgozták, az ügyészi vizsgálat mindössze öt esetben igényelt ennél hosszabb időtartamot.

Az ügyészek továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a bírósági eljárást gyorsító jogintézmények alkalmazására, tavaly ezen vádemelési formák – hangzott el – összességükben meghaladták a tárgyalást is magába foglaló, bírósági eljárást kezdeményező vádiratok számát.

A közjogi szakág tevékenységének értékelése során Tóth Éva főügyészhelyettes rámutatott: növekedett a szabálysértési ügyek aránya, azon belül emelkedett az elővezetést elrendelő határozatok száma. Érvényt szerzendő a törvény erejének – folytatta –, az ügyészek sokszor ellenőrizték a fogva tartó intézeteket. A civil szervezetek működését érintő vizsgálatok száma csökkent, a megszüntetést célzó kérelmek miatt viszont tavaly többször kellett intézkedni.

Eredmény a fellebbezésekben

Simon Ernő, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség vezetője elmúlt évét értékelve utalt arra, hogy csökkent az érdemi ügyészi intézkedést igénylő esetek száma. Kiemelte, jelentős emelkedést értek el a bírósági közbenső intézkedések és az érdemi határozatok ellen bejelentett fellebbezések eredményessége körében. Beszámolt továbbá arról, hogy 2016-ban a Debreceni Ítélőtáblán nagyban csökkent a hatályon kívül helyezett ítéletek száma.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában