Helyi közélet

2017.03.08. 13:32

Olasz irodalmi csemege Debrecenben

Debrecen - A fantázia és a fantasztikum Giuseppe Bonaviri írásművészetében címmel rendez kétnapos nemzetközi konferenciát a Debreceni Egyetem Olasz Tanszéke. A rendezvény központi témája a közelmúltban elhunyt szicíliai író munkássága.

Debrecen - A fantázia és a fantasztikum Giuseppe Bonaviri írásművészetében címmel rendez kétnapos nemzetközi konferenciát a Debreceni Egyetem Olasz Tanszéke. A rendezvény központi témája a közelmúltban elhunyt szicíliai író munkássága.

Giuseppe Bonaviri az olasz irodalom egy markáns tradíciójának, a szicíliai irodalomnak jeles képviselője, akinek munkásságában a modern, huszadik századi próza látásmódja, stilisztikai sajátosságai keverednek az írott és szóbeli tradíció által átörökített történetekkel, nyelvvel. Elbeszéléseinek, regényeinek, verseinek visszatérő hőse a két világ, a régi és az új határán élő modern ember, aki saját életében éli meg egy régi világ letűntét és egy új világ születését.

A fantasztikumnak, pontosabban a fantasztikus, mesés történeteknek kiemelt szerepe van Bonaviri írásművészetében, amelyben tehát a realista társadalomábrázolás és a népmesék csodás világa keveredik. Nem véletlenül keresik sokan a párhuzamokat szövegei és a mágikus realizmus alkotásai közt. Ugyanakkor azért sajátosan szicíliai szövegek ezek (és ily módon szerepet játszanak a sziget kulturális identitásának erősítésében), mert egy olyan hagyományra épülnek, amelynek az arab, zsidó, spanyol, görög történetek (azaz a Mediterráneum közös elbeszéléskincse) csakúgy részei, mint az itáliai magyar irodalom reneszánsz és barokk lovagregényei.

- A Debrecenben megrendezett konferencia és épp e köztes területeket igyekszik feltérképezni, szemügyre venni a fantasztikum jelenlétét, működésének módozatait Bonaviri művészetében – mondta az unideb.hu portálnak a rendezvény fő szervezője, Puskás István, a Debreceni Egyetem Olasz Tanszékének adjunktusa, jelenleg a Római Magyar Akadémia igazgatója.

Az olasz nyelvű konferenciára az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Spanyolországból, Olaszországból is érkeznek előadók, köztük a modern olasz irodalom kutatásának két nagy nemzetközi tudósa, Franco Zangrilli (USA) és Dagmar Reichardt (Németország).

Időpont: 2017. március 9. csütörtök 15.30 – 10. péntek 15.30

Helyszín: Debreceni Egyetem Főépület 58. terem (Debrecen, Egyetem tér 1.)

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában