Helyi közélet

2017.03.27. 13:31

Nem sokaság, hanem lélek…” – így emlékeztek

Debrecen - Városunkban idén is nívós ünnepségeken emlékeztünk meg az 1848–49-es forradalomról.

Debrecen - Városunkban idén is nívós ünnepségeken emlékeztünk meg az 1848–49-es forradalomról.

A rendezvénysorozat a Bem téren kevéssel 9 óra előtt, az országzászló felvonásával, katonai tiszteletadással kezdődött. Ezt követően a Petőfi téren „Ki van tűzve Kossuth Lajos zászlaja” címmel ünnepi műsort adott Bárdosi Ildikó és Molnár Miklós zenekara, a köröstárkányi Serkentő Dalárda, a Debreceni Népi Együttes, valamint a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai közreműködésével. A megemlékezés talán leghangulatosabb része volt, amikor a tömeg egy emberként indult útjára.

„Nem sokaság, hanem lélek…” – ünnepélyes menetelés kezdődött a Kossuth térre a ’48-as indulók ütemére és dallamára. Elöl lovas kocsi vonult, mellette a Debreceni Helyőrségi Zenekar, mögötte az adysok, a néptáncosok és az ünneplő tömeg. Itt-ott felharsant egy-egy harcias kiáltás, amiket a forradalomra felbuzdult lelkek indítottak útjukra: „Szabadság, egyenlőség, testvériség!” „Éljen a haza!” – az emberek felfigyeltek a felreppenő szavakra, és visszhangként erősítették meg azokat. Az első állomáshelyen a Nemzeti dalt hallgathattuk meg, aminek ismétlődő sorait a jelenlévők a szavalóval együtt kántálták. A második megállóban a Debreceni Hajdú Táncegyüttes bemutatóját, valamint az Ady Endre Gimnázium drámásai előadásában egy rövid műsort láthattunk.

A „Hazám, hazám…” című ünnepi műsor következett. A Kossuth téren a volt és jelenlegi adysok ismét szerepeltek. A Csokonai Nemzeti Színház művészei a Bánk bán című színdarabból adtak elő egy részletet, valamint a Debreceni Hajdú Táncegyüttes az adysokkal kiegészülve palotás tánccal örvendeztette meg a nézőket. Pósán Lász ló országgyűlési képviselő ünnepi beszédét hallhattuk, majd koszorúzás következett a Kossuth-szobornál.

Később a Honvédtemetőben is megemlékeztek a hősökről, dr. Ruszin Romolusz dandártábornok beszéde kíséretében, majd e nemes nap zárásaként 17 órakor katonai tiszteletadás mellett levonták az országzászlót.

- Fodor Gréta 9. KNY/C, Debreceni Ady Endre Gimnázium -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában