Helyi közélet

2017.03.03. 15:53

Nem maradt kisebb águk

Debrecen - Megoszlanak a vélemények arról, szükséges volt-e a Kandia utcai fákat így metszeni.

Debrecen - Megoszlanak a vélemények arról, szükséges volt-e a Kandia utcai fákat így metszeni.

Alaposan visszametszették a Kandia utcai fasor Szent Anna utca felé eső fák ágait néhány napja. A témával a Napló Agóra internetes fórum olvasói is foglalkoztak.

Túl drasztikusan

Varga József azt írta: ilyen erős csonkolást csak a pusztulás harmadik stádiumának jeleit mutató fákon érdemes végezni. Kíváncsi lennék arra, hogy ezt a munkát ki készítette elő, ki irányította a helyszínen, és ki lesz az a szakember, aki ezt így átveszi. Varga József úgy vélte, hogy városképi szempontból nem előnyös a „torzók” nyújtotta látvány. Tudom, néhány mindig optimista és mindenkinél szakértőbb polgár azt mondaná erre, hogy úgy is kihajtanak. Ez igaz is, de úgy gondolom, hogy a korosabb, de jó általános állapotú, egészséges fasorainkkal kíméletesebben kellene bánni. Abban bízom, hogy először és utoljára láttunk ilyen alaposságot, szakmaiságot, gondosságot nélkülöző beavatkozást. A jövőben a „jó gazda gondosságával” elvet kellene követni – fogalmazott Varga József.

Fotó: Matey István

A magát tősgyökeres debreceninek valló JI monogramot használó levelező leírta: minden nap, amikor a Kossuth Gyakorló Általános Iskolából és Gimnáziumból jöttünk hazafelé (1965-ben) a Kandia és a Zöldfa utca sarkon álltunk meg golyózni. Akkor is megvolt már ez a fasor, csak még 15–20 centiméter átmérőjük volt a fáknak – emlékezett vissza. Így folytatta írását: örül annak, hogy a városnak van egy főkertésze, aki érti a dolgát. Ezzel az új lombkorona kialakítással azonban 20 évet késtek. Ennél azért jobb és kiszámíthatóbb megoldás az irányított korona alakítása – vélekedett. Hozzátette: körülbelül 16 éve járt a Garda-tónál, ahol a tó melletti fákat szinte minden évben törzskoronára vágták vissza. Mégis minden fa gyönyörű egyforma volt és így nagyon rendezett utcaképet mutatott.

Szükséges volt ilyen módon

A vitához a munkát elvégző AKSD Kft. szóvivője is hozzászólt. Domokos Csilla kifejtette: a megrendelést a polgármesteri hivataltól kapták, ahol ezzel a megoldással a zöldterületi osztály, illetve a főkertész is egyetértett. Soraiból kiderült, hogy a Kandia utcai 30 ostorfa 80 éves, a fák lombkoronái kinőtték a rendelkezésre álló teret és veszélyeztették a környezetüket, az épületeket. Ezért szerinte a gallyazásra mindenképp szükség volt. A mérték lehet, hogy első ránézésre ijesztő, de a szakmán belül nem egyedi a debreceni eset. A lombkorona-képződés újra indul és metszésekkel fogják hozzá alakítani a jelenlegi utcaképhez – írta.

A szóvivő soraiból azt is megtudhattuk, hogy a Kandia utcai ostorfák kivágása – koruk ellenére – egyelőre nem volt indokolt, mert alapvetően egészségesek és a fiatalító gallyazással még további 10–15 évet nyerhetnek. Az is kiderült, hogy az illetékes önkormányzati képviselő a döntés előtt lakossági fórumot hívott össze, ahol nem tapasztalt ellenvetést. Az AKSD a helyszínen dolgozó munkatársai is arról tájékoztattak, hogy az utcabeliek jó döntésnek gondolják a gallyazást, azt mondják, hogy ideje volt már – fejtette ki az AKSD szóvivője.

Bízik a kertészeikben

Domokos Csilla végül azt írta: emlékszem, hogy egy hétig háború volt a szüleimnél, amikor apukám egy hasonlóan drasztikus műveletet hajtott végre a kertünket átszövő sövényrendszerrel. Ő azonban tudta mit csinál, kis idő múlva bebizonyosodott, hogy igaza volt. Persze, tudom, hogy a bukszus nem ostorfa, de én debreceni lakosként bízom a kertészeinkben – fogalmazott.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában