Helyi közélet

2017.03.08. 12:39

Megtanulták a borkészítést

Létavértes - Létavértesen és környékén nem jellemző semmiféle borászati „mesterkedés”.

Létavértes - Létavértesen és környékén nem jellemző semmiféle borászati „mesterkedés”.

A tavaszi fagyok miatt kevesebb szőlő termett, és emiatt tavaly nem volt annyi bor az Érmelléki történelmi borvidéken, mint a korábbi években. Emiatt a megszokottnál kevesebb, szám szerint 30 gazda 58 féle bort nevezett a XV. Térségi Borversenyre, amelyet szombaton tartott a létavértesi bortermelő gazdák egyesülete.

A nedűk értékéről árulkodik, hogy a versenyen négy nagy arany, 20 arany, 21 ezüst és 12 bronz minősítést osztottak ki.

Szépek, kerekek, ízletesek

A két helybeli és két székelyhídi borbíráló már délben elkezdte a benevezett borok minősítését. Összességében jó véleménnyel voltak a nedűkről.

Hangsúlyozták, hogy érződik az elmúlt évek előadásainak, tanulmányi kirándulásainak és a borversenyek tapasztalatainak eredménye. Amíg az első helyi bormustrákra betegségekkel terhelt, hibás borok is érkeztek, addig az elmúlt években ilyenek már nincsenek. Sőt, mind a vörös-, mind a fehérborok szépek, kerekek, ízletesek, tartalmasak.

– Persze fejlődni mindig lehet. Viszont elmondható, hogy a térség adottságait, a gazdák tudását és technikai felszereltségét figyelembe véve, elérték a maximumot. És azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezeket a borokat idősebb emberek állítják elő, sajnos kevés a fiatal borász – fejtette ki véleményét Magyar György zsűritag.

Hozzátette, hogy a Létavértesen és környékén készülő borok előállításában nincs semmiféle „mesterkedés”, nem jellemző, hogy bármilyen szerrel, adalékkal igyekeznének beavatkozni a bor minőségébe. Hacsak azzal nem, hogy mivel itt általában régi hordók vannak, az úgynevezett fachips hozzáadásával próbálják az új hordóban érlelt borokra jellemző ízt becsempészni. Ez azonban nem minősül adalékanyagnak.

HBN–KZS


A versenyről

Innen érkeztek versenyzők:

Debrecen, Hajdúsámson, Hegyközszentmiklós, Szentjobb, Székelyhíd, Kokad, Bihardiószeg, Létavértes

Hazai fehérbor

3. Dr. Tóth László (Létavértes)

2. Nyak Csaba (Létavértes)

1. Papp Sándor (Létavértes, Árpád tér)

Hazai vörösbor

3. Dr. Tóth László (Létavértes)

2. Dr. Kovács István (Létavértes)

1. Guba Csaba (Létavértes)

Vendég fehérbor

1–3. Fábián Tibor (Bihardiószeg)

Vendég vörösbor

3. Erdei Tamás (Székelyhíd)

2. Preku Gyula (Kokad)

1. Lévai József (Létavértes)


Hazai és vendég kategóriákban ötvennyolc vörös-, rose- és fehérbort neveztek a gazdák a Létavértesen szombaton megtartott XV. Térségi Borversenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában