Helyi közélet

2017.03.20. 11:33

Megmérettettek a földesi pálinkák

Földes - Nem kedvezett az elmúlt év időjárása a gyümölcskertészeknek.

Földes - Nem kedvezett az elmúlt év időjárása a gyümölcskertészeknek.

A településen termett gyümölcsök ízeit, az e gyümölcsök lelkéből főzött pálinkákat minősíttették Földes kertbarátai a tizedik alkalommal megrendezett pálinkaminősítő versenyen, ahol 39 párlatot ízleltek a meg a zsűri tagjai. Preku Gyula kokadi, Nemes Lajos földesi pálinkafőző mesterek, Orosz Attila és Erdős István a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Hajdú-Bihar megyei főelőadói a pontozásos minősítő jegyzőkönyveikben a technológiai korrektség vizsgálata mellett a gyümölcs jellegét, ízének tisztaságát és a pálinka harmóniáját értékelték.

Sok lett az arany

A szakértő bírálóbizottság tagjai az értékelés során megfogalmazták: a múlt évi esős időjárásban fontos volt a pálinka alapanyagának odafigyelő összeállítása, mert hamar romlásnak indult a gyümölcs. A tavaszi fagy és a későbbi esős időjárás miatt 2016-ban csaknem felére csökkent a megyében a főzetett cefre mennyisége. A korábban változott jövedéki rendelkezések nyomán a pálinkafőzdékben továbbra is a bérfőzetés a meghatározó, de nőtt a házi pálinkafőzés mennyisége is. A pálinkaminősítő versenyen 11 bronz, 12 ezüst és 16 arany minősítést osztott ki a minősítőbizottság. A kertbarátok érdeklődéssel hallgatták a hetvenéves születésnapját a napokban ünneplő dr. Gonda István professor emeritus, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézete tanszékvezető egyetemi tanárának a tavaszi metszési munkákkal kapcsolatos előadását.

HBN–PI


Arany minősítést kaptak

Bartha András (bodza), Szőllősi Levente (ágyas szilva), Tóth Norbert (cseresznye), Tóth Norbert (barack), Szőllősi Attila (sárgabarack), Keresztúri István (szilva), Nagy Ferenc (szilva), Tóth Lajos (szilva), Tóth Norbert (szilva), Nagy Zoltán (szilva), Tóth Norbert (szőlő), Nagy Zoltán (szőlő), Jenei Zoltán (szőlő), Nagy Zoltán (meggy), Imre István (meggy), Bartha András (alma)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában