Helyi közélet

2017.03.01. 13:08

Meghallják a dübörgést?

<em>Miközben Debrecenben egyre jobban dübörög a gazdaság, és mind nagyobb gond a megfelelő számú és szakképzettségű munkaerő előteremtése, a megyeszékhelytől néhány tíz kilométerre lévő kistelepülésekről sok fiatal azért nem jelentkezik szakmunkástanulónak, mert a családjuk képtelen lenne előteremteni az iskolába járás költségeit</em>. Petneházi Attila írása.

Miközben Debrecenben egyre jobban dübörög a gazdaság, és mind nagyobb gond a megfelelő számú és szakképzettségű munkaerő előteremtése, a megyeszékhelytől néhány tíz kilométerre lévő kistelepülésekről sok fiatal azért nem jelentkezik szakmunkástanulónak, mert a családjuk képtelen lenne előteremteni az iskolába járás költségeit. Petneházi Attila írása.

Miként azt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban egy debreceni gazdasági fórumon a kamarában megfogalmazta: sok esetben nem a gyerek képessége, hanem a szülei pénztárcája határozza meg a továbbtanulás lehetőségét; és ez így nincs jól!

Ha ránézünk a térképre, azt látjuk: miközben néhány nagyobb városunk kvázi kapuszereppel rendelkezik (Szeged a Balkán viszonylatában, Pécs Horvátország felé, Nyíregyháza Ukrajna felé, Miskolc Szlovákia, Debrecen pedig Románia irányába), addig a kistelepüléseknek morzsa se nagyon jut, amit „felcsipegethetnének”. Persze, az sehol nincs előírva, hogy a kicsiknek szükségszerűen a maradékkal kell beérniük, mégis jól teszik, ha a közeli metropoliszhoz képest tudatosan igyekeznek pozicionálni magukat. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy a Debrecentől autópályán 5-10 perc járásra lévő falunak vagy kisvárosnak sok száz főt foglalkoztató ipari üzemek után kell „ácsingózni”, lehet, bölcsebben teszik, ha elérhető áron nyugodt, békés vidéki fílinggel próbálják magukhoz édesgetni a megyeszékhelyen dolgozó fiatal párokat, családokat. Ha így tesznek, a nagyvárosi gazdaság dübörgését nem fülsiketítő zajnak fogják hallani, ellenkezőleg: zene lesz a füleiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában