Helyi közélet

2017.03.25. 11:15

Még tovább nőtt az érdeklődés belföldi szálláshelyeink iránt

Debrecen - Minden igényt kielégítő utazásiajánlat-mustra zajlik három napon át a Nagyerdei Stadionban található Hallban.

Debrecen - Minden igényt kielégítő utazásiajánlat-mustra zajlik három napon át a Nagyerdei Stadionban található Hallban.

  • A turizmuson, az utazási szokásainkon is jól érezhető nyomot hagyott az európai és észak-afrikai biztonsági helyzet romlása – derült ki, amikor szakemberektől érdeklődtünk a pénteken megnyílt, több mint kilencven kiállítót felvonultató Debreceni Utazási Vásáron.
  • Egyre többen keresik a rövidebb, 3-4 napos körutakat lehetőleg nem távoli, biztonságos helyen (Szlovénia a Bledi-tó környékével igen népszerű, de Csehország és Lengyelország is kapós a belföldi célokkal együtt).
  • A repülős utak között Olaszországot és Spanyolországot továbbra is szeretik, de az egyiptomi, török vagy dél-afrikai nyaralások értékesítése nem könnyű…
  • Az utazási vásár vasárnapig várja a látogatókat a Nagyerdei Stadionnál, ahol autókiállítás is zajlik.
  • Az online foglalások térnyerése ellenére óriási érdeklődés mellett nyílt meg pénteken délelőtt a XXVII. Utazási Kiállítás és Vásár.

    Az internet árnyékában is

    – Az internetes utazásfoglalások számának növekedése érezteti hatását, általában elmondható, hogy aki apartmanba, szállodába egyénileg utazik, esetleg néhány napos városnéző utazást tervez, nem használja utazási iroda segítségét. Kivételt képeznek természetesen ez alól törzs­utasaink, akik évről évre szívesen kérnek és fogadnak is ajánlatot tőlünk, mert az interneten lévő szálláskeresésben nem bíznak meg feltétel nélkül. Tudjuk jól, hogy a fotók nem mindig azt mutatják, vagy a leírások nem feltétlenül tükrözik a valós állapotát a kiválasztott szálláshelynek, s bizony olykor megégethetjük magunkat egy-egy online foglalás után. Az interneten, egyénileg szervezett utazásokhoz szükséges némi helyismeret, rengeteg idő, hogy mindennek megfelelően utánanézhessünk. Összességében elmondható, hogy akik biztonságra vágynak, akik nem akarnak bajlódni helyi informális dolgokkal, például, hogy mikor van nyitva valamely múzeum, látványosság vagy egyáltalán kíváncsiak, hogy mit érdemes megnézni, betérnek irodánkba – mondta el érdeklődésünkre Csémy-Giriti Ágnes, a GEO Centrum utazási iroda ügyvezető igazgatója. Sokaknak van igénye a jóval drágább, egzotikus utakra is, ezeket majdnem kivétel nélkül utazási irodán keresztül intézik.

    Előny a fapadosoknál

    – A repülőjegyekkel kapcsolatban is elmondható, hogy az internetes foglalások térnyerése lecsökkentette az utazási irodákban foglalt repülős utak számát, hisz a fapados légitársaságok piacra kerülésével nagyon sokan egyénileg szervezik meg nyaralásukat. Jellemző az is, hogy az egyéni foglalást elrontva keresik meg irodánkat, hogy próbáljunk meg segíteni, módosítani, azonban ilyenkor az utazási irodáknak már nincs lehetősége „belenyúlni” a megrendelésbe – említette. Az elmúlt évek megváltoztatták az utazási szokásokat, egyre többen keresik a rövidebb, három-négynapos körutakat, kevesebb idő alatt valamilyen tartalmas élményt szeretnének szerezni maguknak, és lehetőleg nem távoli, biztonságos helyen. Megnövekedett a buszos körutazások iránti igény, nagyon keresett lett Szlovénia, ezen belül a Bledi-tó környéke, Lengyelország, Csehország, és jelentősen növekedett a belföldi utazási célok iránti igény. Ezért indították ebben az évben a „Menjünk haza” programot, melynek első állomása a „Menjünk haza Baranyába!” című éppen a múlt héten zajlott. A program nagy népszerűségnek örvendett, melynek egyik oka, hogy egy kelet-­magyarországi embernek Pécs környékére eljutni talán már körülményesebb, mint Rómába utazni. – A repülős utak vonatkozásában az látszik, hogy megmaradt az érdeklődés a spanyol, az olasz utak, például a Sorrentói-félsziget iránt. Erre a részre már alig van szabad helyünk, extra szobákat kellett kérnünk a szállodáktól. Ugyanígy népszerűek maradtak Görögország szépséges helyei, bár itt érezhető némi csökkenés.

    Fotó: Matey István

    A szakember érdekességként mondta el, hogy nagyon keresettek lettek az egynapos belföldi utak.

    Terrorfélelemben

    – Az elmúlt időszak terrorcselekményei, a migránshelyzet továbbra is éreztetik hatásukat, így egyáltalán nem keresik az emberek a korábban kedvelt úti céljainkat: Egyiptomot, Törökországot, a dél-afrikai részt. Az említett országok, így Tunézia is sok mindent megpróbál megtenni annak érdekében, hogy visszacsábítsa elpártolt turistáit, sok energiát fektetnek a közbiztonság helyre­állításába; remélhetőleg eljön az ideje, hogy újra kedvelt úti céljaink közé sorolhassuk őket. Míg korábban a csodálatos Párizs az egyik legnépszerűbb utunk volt, ma az emberek nem keresik, félnek oda utazni. Emiatt ebben az évben csak egy időpontban tudunk repülős utat szervezni a francia fővárosba. Az elmúlt napok történései után a népszerű londoni desztináció is félő, hogy háttérbe szorulhat a jövőben – vázolta aggodalmát a vezető.

    Emelkedő árak

    – Az árak kapcsán azt mondhatom, hogy nem csökkentek, sőt kis mértékben még emelkedtek is, kivételt képeznek ez alól például a tunéziai, a török utak – tette hozzá Csémy-Giriti Ágnes.

    HBN-KKM


    Várakozás a határon

    Schengeni külső határokkal rendelkező tagállamként nemcsak Magyarország, hanem egyben a schengeni térség külső határainak ellen­őrzéséért is felelünk, így a határok átlépése szigorú uniós szabályozási rendszeren alapul. Ennek okán arra kell számítanunk, hogy hazajövetelkor a határon több órás ellenőrzésbe is csöppenhetünk, hisz belépéskor az uniós egyezmény szerinti kötelező vizsgálat hosszas folyamat. Amikor elindulunk a nyaralás helyszínéről, fel kell készülni bőséges enni-innivalóval, hogy a várakozási idő kényelmetlenségéből adódó helyzetet a lehető legkevesebb problémával vészeljük át.


    A turisztikai ágazatban is a keleti régió központja akar lenni Debrecen - mondta a 27. debreceni utazási vásár megnyitóján a város alpolgármestere.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában