Helyi közélet

2017.03.29. 11:31

Lakás és takarék

<em>Az évek óta hibernált állapotban lévő lakáspiacnak az a tűrhetetlen állapot adott némi lendületet, hogy lassan a megtakarítással rendelkezők fizethetnek a banknak azért, hogy használja a pénzüket.</em> Petneházi Attila írása.

Az évek óta hibernált állapotban lévő lakáspiacnak az a tűrhetetlen állapot adott némi lendületet, hogy lassan a megtakarítással rendelkezők fizethetnek a banknak azért, hogy használja a pénzüket. Petneházi Attila írása.

Meg aztán a családok otthonteremtési kedvezményéről (csok) se feledkezzünk meg, bár ennek a hatása egyrészt késleltetetten jelentkezik, másrészt arról sincs minden szakmabeli meggyőződve, hogy az utófinanszírozáson alapuló konstrukció feltétlenül népszerű lesz-e az ingatlanfejlesztők körében.

Ez majd kiderül, az viszont már tudható, hogy tavaly az országosan kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerűsített bejelentések száma végre megint meghaladta a 30 ezret. Ami azért különösen örvendetes, mert az amortizációt figyelembe véve évente legalább 25-30 ezer új lakásnak kellene épülni ahhoz, hogy a lakás­állomány ne csökkenjen. A matek persze így is csalóka kicsit, hiszen tudvalévő, hogy a kiadott lakásépítési engedélyből egy-két év múlva lesz beköltözhető lakás.

Feltéve, hogy a beruházó talál szabad építési kapacitást; ez ugyanis egyáltalán nem magától értetődő, hiszen a hírek napjainkban már arról szólnak, hogy az országban folyamatban lévő 300 kisebb-nagyobb lakásberuházás negyedénél szakemberek híján a tervezetthez képest 3-6 hónappal később kezdődhet meg a kivitelezés. Miközben az ingatlan-fejlesztésre felvett hitelek, ugye, ketyegnek…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában