Helyi közélet

2017.03.31. 11:02

Kit terhel az áfacsalás?

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Legyen gyanús, ha a megrendelések rendre nem írásban, hanem telefonon történnek.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Legyen gyanús, ha a megrendelések rendre nem írásban, hanem telefonon történnek.

Az agrár-kereskedelmi tevékenységek tisztaságát támogató intézkedések bevezetése, mint például a fordított áfa vagy az áfacsökkentések ellenére is fennáll a veszélye annak, hogy az ágazat szereplői áfacsalás áldozataivá válnak.

Évi 300 milliárd

Az egyes élelmiszerekre alkalmazott áfacsökkentéseknek, illetve a fordított áfa bevezetésének egyik fő motivációja az volt, hogy az ágazatban uniós szinten magas – évente mintegy 300 milliárd forintra becsült – áfacsalások előfordulása számottevően csökkenjen. „Az elmúlt évek ezirányú intézkedései jelentősen javítják az ágazat átláthatóságát és versenyképességét, a hosszú és sok esetben nehezen nyomon követhető kereskedelmi láncolatok miatt azonban a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok esetében továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy a cégek tudtuk nélkül adócsalás áldozataivá válnak. Különösen igaz ez folyamatos kereskedelem, sok fajta, egyedileg nem azonosítható termékek, illetve hosszú idejű tárolásra alkalmas termékek esetén” – tájékoztatott Tresó István, a K&H agrárüzletág vezetője.

Rámehet a cég is

„Ezekre az esetekre jellemzően csak a NAV ellenőrzések során derül fény, ami óriási kockázatot rejt a cég és a finanszírozó pénzintézet szempontjából is. Mivel egy nagyobb vizsgálat a jelentős anyagi veszteség mellett komoly fennakadást okozhat a napi működésben, ez akár a cég létét is veszélybe sodorhatja. A szektor érdeke tehát, hogy mind egyénileg, mind az egyes piaci szereplők érdekeit összefogó szakmai szervezeteken keresztül hangsúlyt fektessünk a megelőzésre” - tette hozzá a szakember. A gyakorlati tapasztalatok alapján az adóhatóság számos adóellenőrzésnél bizonyos körülmények alapján arra jut, hogy a vizsgált adózónak tudnia kellett volna a beszállítója által elkövetett áfacsalásról. Ilyen körülmények lehetnek többek között: ha vezetői szinten személyi összefonódások tapasztalhatók a vizsgált cég és beszállítója között, ha a beszállító nem rendelkezik megfelelő személyi és tárgyi körülményekkel, vagy ha a megrendelések nem írásban történtek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában