Helyi közélet

2017.03.29. 11:44

Inkább lakásban álljon a pénzük

Debrecen - Debrecenben most mintegy 700-1000 lakás építése van folyamatban. Befektetésre, lakhatásra?

Debrecen - Debrecenben most mintegy 700-1000 lakás építése van folyamatban. Befektetésre, lakhatásra?

Tavaly két és félszer annyi lakásépítési engedélyt adtak ki Magyarországon, mint a megelőző évben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Azt már a piaci elemzők tették hozzá, hogy a befektetési célú lakásvásárlások korábban nyomasztó dominanciája napjainkra mérséklődött. A trendváltozás a Naplónak nyilatkozó debreceni építési vállalkozóknak is szemet szúrt már.

Egy építési telek paraméterei el is döntik annak a jövőjét." Száraz Zsolt

Mostanra fele-fele

Kotosmann Zoltán, a Hélinvest Zrt. vezetője állítja, hogy a befektetési és a használati célú lakásvásárlások korábbi 80/20 százalékos aránya mostanra nagyjából kiegyenlítődött.

„Ez véleményem szerint a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) miatt történt. Bár a finanszírozó pénzintézetek még mindig lassúak, de ma már nagyjából fele-fele az arány a vételi motivációk tekintetében” – osztotta meg velünk ez irányú tapasztalatait az ismert vállalkozó, hozzátéve, hogy építőipari szakembert találni manapság nagyon nehéz. – Mi az őszre tervezett egyik beruházásunkhoz már most keressük az építőipari kapacitást. A tavasz beköszöntével megélénkült az építési piac, aki csak él és mozog, az már valahol dolgozik. Ez viszont minden bizonnyal további áremelkedésekhez fog vezetni a munkadíjakban, és előbb-utóbb sokan haza fognak térni külföldről is. Nincs mese, ha jó burkolót akarunk, azt meg kell fizetni – jelentette ki. Tőle tudtuk meg, hogy a befektetési célú lakásvásárlásoknál változatlanul prioritás az egyetem közelsége és a belváros, a használati célúaknál pedig a csendesebb városrészek, a Nagyerdő, illetve a lakóparkok. A tipikus befektetési célú lakás a hálószoba, konyha, nappali és étkező 50 négyzetméteren, a használati célú pedig a nappali, konyha, étkező, egy plusz egy fél vagy két szoba 66-70 négyzetméteren.

Száraz Zsolt debreceni építési vállalkozó úgy fogalmazott, hogy ha van is elmozdulás a használati célú lakások javára, az (legalábbis náluk) biztosan nem a családok otthonteremtési kedvezményével magyarázható.

– Mi csokos lakást nagyon keveset tudunk eladni, hiszen az érvényben lévő szabályok szerint a potenciális vevő helyett nekünk kellene (elő)finanszírozni a csokot. A Honvéd utcai társasházunknál az épület adottságaiból (egyetem közelsége, lakások mérete) következett, hogy nagyrészt befektetők veszik meg ezeket az otthonokat, míg a Péterfián épülő lakóparkunkban már nagyobb lakások is lesznek, amit a tulajdonos a saját használatára vásárol meg. Egy építési telek paraméterei (hol van, mekkora, milyen a fekvése, a megközelíthetősége, stb.) eleve meghatározzák azt, hogy oda befektetési vagy inkább használati célú lakásokat érdemes építeni – avatott be a szakma kulisszatitkaiba a több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező vállalkozó, megerősítve, hogy a szakemberhiány tényleg egyre égetőbb, ezért nagyon meg kell becsülni a régi kollégákat, az összeszokott csapatot. Utalt arra, hogy míg az év elején még inkább kőművesből meg ácsból van kevés, fél év múlva (ahogy haladnak a kivitelezési munkák) már festőből és villanyszerelőből lesz hiány.

Aki csak él és mozog, az már valahol dolgozik." Kotosmann Zoltán

Speciális eset

Szűcs Gyula, a Hunép Universal Zrt. vezérigazgatója szerint az ő Dóczy utcai ingatlanfejlesztésük nem jó példa annak érzékeltetésére, hogy a befektetői mellett a használati célú lakásvásárlások is egyre inkább teret nyernek a megyeszékhelyen, mivel a beruházás olyan speciális helyen van, hogy ott szinte kizárólag befektetői céllal vásárolnak lakásokat az emberek. Mivel pedig Debrecenben az albérlők többsége köztudottan az egyetemisták közül kerül ki, ez el is döntötte az egyetemhez közeli lakópark sorsát.


Van még hová fejlődni

A kiadott lakásépítési engedélyek számának ugrásszerű növekedése a kereslet és a kínálat jelentős emelkedésének az eredménye, ugyanakkor még bőven van hova fejlődnie az ingatlanpiacnak. Az jól látszik, hogy idén is töretlen lesz az építési kedv, hiszen az új lakások iránt élénk a kereslet, ami a lakáshitelezési szektorban is egészséges versenyt generál. Ugyanakkor a lakásberuházások jelentős részénél akár 3-6 hónapos csúszást is eredményezhet a szakképzett munkaerő hiánya, ami főként azért probléma, mert a fejlesztésre felvett hitelek futamideje, ugye, ketyeg.


Az évek óta hibernált állapotban lévő lakáspiacnak az a tűrhetetlen állapot adott némi lendületet, hogy lassan a megtakarítással rendelkezők fizethetnek a banknak azért, hogy használja a pénzüket. Petneházi Attila írása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában