Helyi közélet

2017.03.02. 11:52

Fél tonnás teherbírás, egy kiló tésztából

Debrecen - Több mint 510 kilós terhet bírt el és mindössze 1 kg durumtésztából készült a győztes alkotás a TörDElő tésztahídépítő versenyen, amelyet 8. alkalommal rendezett meg a Debreceni Egyetem Műszaki Kara.

Debrecen - Több mint 510 kilós terhet bírt el és mindössze 1 kg durumtésztából készült a győztes alkotás a TörDElő tésztahídépítő versenyen, amelyet 8. alkalommal rendezett meg a Debreceni Egyetem Műszaki Kara.

Idén 11 csapat – köztük a „Reccs” elnevezésű világbajnokságon az utóbbi két évben első helyezést elérő Lettországból érkező gárda – mérte össze szakmai tudását.

– A nemzetközi versenyre Kolozsvárról, a Szegedi Tudományegyetemről, a Péchy Mihály, valamint a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolájából is érkeztek csapatok, a Műszaki Kart pedig négy team is képviselte – mondta az unideb.hu portálnak Szőke Gabriella szervező.

- A „hidak” a nemzetközi szabályoknak megfelelően maximum egy kilogramm száraztészta felhasználásával készülhetnek. Az építkezéshez a legjobb alapanyag – ahogy azt már a több éves tapasztalat is bebizonyította – a durumbúzás termék, amelynek liszt-szemcsézete a legoptimálisabba a ragasztás szempontjából – avatott be a titkokba Kovács Imre. Az Építőmérnöki Tanszék vezetője hangsúlyozta: a látványos versenyzésen túl a tésztahídkészítés jelentős szakmai kihívás elé állítja a hallgatókat, hiszen az elkészült alkotásnak meg kell felelni a forma- és teherbírás kritériumainak, de emellett mérnöki esztétikával is rendelkeznie kell.

Ez utóbbi szempontot is figyelembe vette a szakmai zsűri a verseny megkezdése előtt tartott pontozáson. A rangos szakmai grémiumnak a város főépítésze – egykor a Debreceni Egyetem jogelőd Ybl Miklós Műszaki Főiskola hallgatója – is tagja volt.

- Kiemelkedő minőségű és egyben esztétikai élményt is nyújtó művek születtek, bizonyítva a hallgatók tudásának bemutatásával azt a magas szintű minőségi munkát, ami a nemzetközi, a hazai felsőoktatásban, és természetesen a Debreceni Egyetem Műszaki Karán is zajlik – fogalmazott China Tibor.

A zsűrizést a törésteszt követte: elsőként a kétszeres világbajnok lett gárda alkotása került „mérlegre”. A csapat a zsúfolásig megtelt előadóterem előtt bizonyította, nem véletlenül érdemelték ki a világ legjobbjának járó címet. A tésztahíd pontosan 516,9 kg terhelésnél roppant össze.

Ezt az eredményt más csapat már nem is tudta túlszárnyalni, így a vb után a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszéke által rendezett verseny győztese is Lettország csapata lett.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában