Helyi közélet

2017.03.28. 08:09

Elstartolt a Deszka Fesztivál Debrecenben

Debrecen - A színház világnapján kezdődött a kortárs magyar drámák debreceni seregszemléje.

Debrecen - A színház világnapján kezdődött a kortárs magyar drámák debreceni seregszemléje.

A színház a legjobb terepe annak, hogy közösségi élménnyé, s ezáltal feldolgozhatóvá változtasson olykor szélsőségesen magányos traumákat – Visky András többek között e mondattal nyitotta meg a 11. Deszka Fesztivált és Miklósi Dénes Már láttuk című sajtófotó-tárlatát a Csokonai Színház nézőtéri büféjében.

A kortárs magyar drámatermés legjavát, 26 előadást felvonultató szemlén a díszvendég erdélyi magyar író, drámaíró, egyetemi tanár két műve és egy rendezése is látható. A Pornó – feleségem története, illetve a Dragomán György szerezte Kalucsni az 1989-ben titkos­szolgálati aktákból, lehallgatásokból keletkezett anyagra alapozott. „Annak a kornak ez a figyelmeztetése: a politikai hatalmak időről időre abba a kísértésbe esnek, hogy kontrollálni akarják az életünk mindenféle mozgásterét. A jövőjéért felelőssé, felnőtté az az ember válhat, aki a saját múltjával nagyon személyes, drámai, és ha lehet, magának nem hazudó viszonyt alakít ki.” Az alkotó a fentiek tükrében jó szórakozást nem, de a múltba tekintés komolyságát, a téttel bíró beszélgetések örömét, a közös élményfeldolgozás lehetőségét kívánta a résztvevőknek.

A színház erős, mindent túlél, háborút, cenzúrát, pénzhiányt." Isabelle Huppert

A korrajznak beillő fényképgyűjtemény megnyitója után, a debreceni társulat előadása, a Jadviga párnája volt az első nagyszínpadi dráma a Deszkán. A darab előtt Ráckevei Anna teátrumigazgató és Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester hivatalosan is megnyitották a rendezvényt. A városatya elmondta: a színház egyik legfontosabb feladata az, hogy valamit megvilágítson a minket körülvevő világból; felhívja a figyelmet az erkölcsi, társadalmi, gazdasági vagy politikai problémákra; elgondolkodtasson vagy akár válaszokat adjon azokra. Valamikor az Antigoné is kortárs volt, talán a most bemutatott művek némelyike évtizedek múlva klasszikussá válik. Hangsúlyozta, a színháznak folyton újra kell alkotnia magát, ebben Debrecen önkormányzata mindig is partner volt és az is lesz. A politikus szólt a jövő évben kezdődő színházfelújításról és a Latinovits Színház befejezésének, illetve a Európa Kulturális Főváros cím elnyerésének tervéről.

HBN–HABE


Menedéket nyújt

Az ötvenötödször ünnepelt színházi világnap kapcsán Isabelle Huppert francia színésznőt kérték fel, hogy fogalmazzon meg egy köszöntőt a jeles alkalomra. A Csokonai Színházban, a magyar hangját gyakran adó Kubik Anna olvasta fel az üzenetet. „A színház számomra a másik embert jelenti, a dialógust, a gyűlölet hiányát. …hiszek a közösségben …mindazokban, akik csinálják és akik nézik az előadást. A színház védelmez és menedéket nyújt.


A női erő mutatkozik meg kivételes színművészek elementáris erejű előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában