Helyi közélet

2017.03.07. 17:54

Egyre csak terjeszkedik a parkoló

Püspökladány - Egyértelműen látszik a Sárrét-menti város vasútállomása körül: kevés a parkolóhely.

Püspökladány - Egyértelműen látszik a Sárrét-menti város vasútállomása körül: kevés a parkolóhely.

A vasútipálya-átépítés beruházásával egy időben a MÁV a saját területén kialakított ugyan új P+R parkolót, az állomás előttieket a város rendbe tette, néhánnyal bővítette, ám a gépkocsi megállóhelyek ezekkel együtt bizony még szűkösen sem elegendőek a csomó­ponti jellegéből adódóan nagy utasforgalmat átvezető püspökladányi vasútállomás körül. Parkolnak is az autósok ahol csak tudnak: az állomás előtti park fái közt a füvön, a környező utcákban, nemegyszer elállva a kapubejárókat.

Egyezkednek a postával

Változás? Egyhamar biztosan nem lesz. Legalábbis ez derül ki a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságtól a parkolófejlesztés után érdeklődő kérdéseinkre adott válaszból.

A vasúttársaság leírta, hogy a korábbi vasútfejlesztési nagyberuházás során az állomásépület komplex renoválása nem történt meg, ezért a vasúttársaság saját projektben tervezi annak felújítását, környezetének rendezésével együtt.

A MÁV új, 36 férőhelyes P+R parkolót szeretne kialakítani, de azt csak saját területén tudja megoldani. A gépjárművek jelenleg is részben ezen a területen parkolnak, az előző beruházásban csak néhány új P+R parkoló létesült. A továbbiak kialakításáról a MÁV egyezkedik a Magyar Postával. Az állomási postaépület elbontása után a postai funkciók elhelyezéséhez a MÁV a meglévő épületeiben több lehetséges területet ajánlott fel. A postaépület bontása, illetve a P+R parkoló kialakítása csak a felek megegyezése után, az épület engedélyezési és kiviteli terveinek elkészültét követően kezdődhet el. A kivitelezés 2019-ben indulhat.

Ha kell, belép a város is

Ha a vasút csak évek múlva tud parkolókat létesíteni, megoldást jelenthetne, ha a püspökladányi önkormányzat a közeljövőben az állomás környékén, közterületeken gépkocsi megállóhelyeket hozna létre, mivel a következő időkben egészen biztosan nem lesz kevesebb a jármű.

– Az elmúlt évben Püspökladány alakított ki közterületen parkolókat az állomás környékén. Ezek segítik a vasúti parkolási lehetőséget. A vasút viszont tervezi további parkolók létesítését a saját területen. Bízom benne, hogy a megépítendő parkoló teljes mértékben ki tudja majd szolgálni az utazókat. Amennyiben mégsem, és további bővítésre lenne szükség, az önkormányzat lát lehetőségeket arra, hogy hol lehetne újabb parkolókat létrehozni – válaszolta kérdésünkre Dombi Imréné polgármester.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában