Helyi közélet

2017.03.06. 07:20

Egynapos város Debrecen?

Debrecen - A szakember szerint kultúránk megismertetésével lehetne hosszabb ideig itt tartani a vendégeket.

Debrecen - A szakember szerint kultúránk megismertetésével lehetne hosszabb ideig itt tartani a vendégeket.

  • Körülbelül 70-en, 80-an vettek részt az idegenvezetők világnapja alkalmából tartott idegenvezetésen szombat délelőtt Debrecenben.
  • Az érdeklődők előbb a Széchenyi utca elején található Református Kistemplomról, aztán a Miklós utcai Evangélikus templomról, végül a szintén református Kossuth utcai Verestemplomról tudhattak meg sok hasznos dolgot. (Idén a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából választottak két református helyszínt.)
  • Tóth Pál, az Idegenvezetők Klubjának elnöke, a rendezvény egyik szervezője a túra előtt lapunknak elmondta: a programmal elsősorban az idegenvezetők értékközvetítő munkájának fontosságára igyekeznek a figyelmet felhívni és az idegenvezetői szakmát is népszerűsítik. – Az idegenvezetés ma koránt sincs olyan jó helyzetben, mint ahogy sokan hirdetik – állította a szakember.
  • Elsősorban az idegenvezetők értékközvetítő munkájának fontosságára igyekeztek a figyelmet felhívni és a szakmájukat is népszerűsítették szombaton, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett rendezvényen.

    – Az idegenvezetés ma koránt sincs jó helyzetben. Debrecenben 60-an, 100-an rendelkeznek idegenvezetői végzettséggel, a turisták érdektelensége miatt azonban ténylegesen mindössze talán öten végeznek ilyen munkát – állította Tóth Pál, az Idegenvezetők Klubjának elnöke.

    Több látnivaló, több turista

    Miközben egyre több látni­való akad Debrecenben, az ide érkezők nagy része még mindig csak egy nap alatt megnézhető városként tekint rá – véli Tóth Pál. Szerinte ezen a helyzeten erőteljesebb városmarketinggel és fürdőink mellett kulturális értékeink hangsúlyozásával lehetne változtatni.

    Arra a kérdésre, hogy az elmúlt két évtizedben emelt új debreceni épületek közül melyek azok, amelyeket szívesen bemutat a turistáknak, Tóth Pál azt válaszolta, hogy ilyen például az egyetemi negyedben található élettani és a Hunyadi utcai Kölcsey Központ. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy sok debreceni őslakos sem ismeri jól a saját városát. – Például csak kevesen tudják, hogy milyen szép kis ortodox templom található a Késmárk utcában – mondta az Idegenvezetők Klubjának elnöke.

    Lokálpatriótákból nincs hiány

    – Nagyon érdekesnek tartom a kezdeményezést, jó újabb és újabb ismertekhez jutni – vélte a program kezdésekor az egyik idősebb érdeklődő. Balogh Lajosné kifejtette: lokálpatriótának tartja magát, előfordult már, hogy egy-egy híres, őt érdeklő helyi épület történetét maga kutatta fel, főleg az interneten. A Kistemplomban többször is járt már, de idegenvezetői kísérettel még soha. – Kirándulások előtt is szeretek utánanézni annak a helynek, ahová megyünk – fogalmazott.

    A Verestemplomban is elkalauzolták az érdeklődőket | Fotó: Derencsényi István

    Rogovics-Fehér Lajos debreceni fotóművész nemcsak hallgatta Tóth Pál idegenvezetését, hanem közben aktívan fényképezte is. – Most éppen a reformációval kapcsolatban gyűjtök anyagot, mert Nagykárolyba és Székelyhídra is meghívtak kiállítani. Egy része már kész a munkának, egy társammal együtt végigjárjuk Hajdú-Bihart és a partiumi részeket. Végigfotózzuk a reformációs emlékhelyeket, templomokat – ismertette.

    Van, aki idegenvezetést tanulna

    A szintén cívisvárosi Kozma Anikó elsősorban azért vett részt a rendezvényen, mert bár nagyon sokszor elment már a csonkatemplom előtt, bent még soha nem járt és örült a lehetőségnek, hogy ezt most megteheti. – A Miklós utcai evangélikus és a Veres templomban már jártam. Kíváncsi vagyok a Kistemplom történetére is – mondta.

    – Debreceni vagyok, de több éve Budapesten tanulok. Azért látogattam ide, mert szeretném kitanulni ezt a szép szakmát, az idegenvezetést – jelentette ki egy másik érdeklődő, a huszonéves Gaál Zoltán Kristóf, akivel ugyancsak a sokaságban találkoztunk. Kifejtette: mindig is nyitott volt más kultúrák, más nyelvek iránt. Az építészet, a történelem és a helytörténet is érdekli. – Most nemcsak arra vagyok kíváncsi, hogy mit mond Tóth Pál, hanem arra is, hogy mindezt hogyan teszi. Miként gesztikulál, milyen szófordulatokat használ, hogyan képes felkelteni és fenntartani ennek a sok embernek az érdeklődését – fogalmazott Gaál Zoltán Kristóf.

    HBN–OCs


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában