Helyi közélet

2017.03.01. 16:32

Egészségipari kutatási együttműködés indult Debrecenben

Debrecen - Oltóanyag-előállító kísérleti üzemet építenek a Debreceni Egyetem ipari parkjában.

Debrecen - Oltóanyag-előállító kísérleti üzemet építenek a Debreceni Egyetem ipari parkjában.

A Debreceni Egyetem, a Richter Nyrt. és a Fluart Kft. közös kutatási programja keretében Debrecenben hozzák létre Közép-Európa első, úgynevezett sejtvonalalapú biotechnológiai oltóanyaggyártó kísérleti üzemét. A nyolcmilliárd forintba kerülő projekt során kis szériás, kísérleti vakcinagyártásba kezdenek amiből később nagy gyár is lehet. Egyebek mellett erről esett szó a felsőoktatás és az ipar együttműködése az egészségiparban című konferencián szerdán a Debreceni Egyetem Aulájában.

Az influenza a célpontban

Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a rendezvény után elmondta: a kísérleti, kis sorozatban termelő oltóanyaggyár vezető terméke egy olyan influenza elleni új típusú védőoltás lesz, amely egyszerre többféle influenza vírus ellen nyújt – szerencsés esetben akár több évre szóló – védelmet. Az egyetem ipari parkjában előállított anyag beadási módja is eltérne majd az eddigiektől, nem bőr alá, hanem a bőrbe injekcióznák be. A debreceni gyár is hozzájárulhat ahhoz, hogy néhány év múlva ez a fertőzés is teljesen eltűnjön, vagy nagyon visszaszoruljon – osztotta meg reményét a rektor.

Fotó: Molnár Péter

Dr. Szilvássy Zoltán arra emlékeztetett, hogy Debrecenben komoly, több mint 100 éves hagyománya van az ilyen tevékenységnek. – Az oltóanyag gyártásban Magyarország fél évszázadon keresztül a világ élvonalában volt. Az utóbbi évtizedekben ez azonban nem működött, de most újra helyreállni látszik – jelentette ki dr. Szilvássy Zoltán.

Nagy gyár is lehet

Dr. Bács Zoltán a Debreceni Egyetem kancellára elmondta: a kis sorozatok előállítására alkalmas, 550-600 négyzetméteres oltóanyag gyár 2019. elején kezdheti meg a működést. – Amennyiben piacképes készítményeket sikerül előállítani, egy valódi, nagy gyárat is kell majd létesíteni. Bízunk benne, hogy ez is Debrecenben, a helyi gazdaságot erősítve készülhet el – fogalmazott. Bács Zoltán szerint ehhez minden tudás és lehetőség rendelkezésre áll, hiszen jelenleg is két gyógyszergyár működik itt.

Biotechnológiai kutatások

Dr. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a debreceni Határ úti ipari parkban néhány éve létrehozott gyárukban több mint 200 munkatársuk, – elsősorban biotechnológiai eljárásokkal – még kutatási fázisban lévő gyógyszerek fejlesztésével, kisebb részben előállításával foglalkozik. – Az onkológiában és az immunológiában használható termékeket készítünk, amelyeket a legmodernebb terápiák során lehet alkalmazni – derült ki Bogsch Erik szavaiból. Hozzátette: a Debreceni Egyetem folyamatosan támogatja fejlesztési projektjeiket, az egyik ilyenből már törzskönyvezett készítmény is lett. Azt is megtudtuk, hogy terveik között szerepel itteni telephelyük további bővítése, fejlesztése.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában