Helyi közélet

2017.03.01. 12:36

Debrecen közelsége áldás lehet

Hajdú-Bihar - A Debrecen-közeli településeken is várják a híreket a városba érkező befektetőkről.

Hajdú-Bihar - A Debrecen-közeli településeken is várják a híreket a városba érkező befektetőkről.

  • Mikepércs, Sáránd és Derecske az egyik, Hajdúsámson pedig a másik irányban – két falu és két kisváros azok közül, amelyek több szempontból is haszon­élvezői lehetnek a mind nagyobb lendületet kapó debreceni gazdaságfejlesztésnek.
  • A derecskeiek az autópálya, a sámsoniak a 471-es főút négysávosítása miatt bizakodhatnak, hiszen így (legalábbis a menetidőt tekintve) tényleg csak néhány percnyi járásra lesznek a megyeszékhelytől.
  • Az agglomerációból a diákok mellett dolgozni is sokan járnak Debrecenbe, és a déli ipari park kialakítása újabb tömegek számára jelenthet megélhetést. Miközben pedig a vidékiek bejárnak dolgozni, a városiak kiköltözhetnek vidékre.
  • Abból, hogy Debrecenben egyre inkább „dübörög a gazdaság”, a megyeszékhely agglomerációjához tartozó (sőt, az azon kívül eső) falvak és kisvárosok is profitálhatnak. Hogy miként?

    Debrecen vagy London

    Bakó István, Derecske polgármestere azzal kezdte, hogy mivel a megyeszékhelyen a déli ipari park kialakítása elkezdődött, ők már fel is vették a kapcsolatot a Debrecen befektetési ügynökségeként működő EDC Kft.-vel. – Szeretnénk Derecskén minőségi lakóhelyet kínálni az itt élőkön kívül a betelepülőknek is. Mivel autó­pályán 15 kilométer percek alatt megtehető, ez nemcsak a dolgozóknak könnyíti meg az ingázást a két város között, hanem a befektetőknek is, akiknek esetleg Debrecen drága, ezért úgy döntenek, hogy Derecskén telepednek meg. Mondok egy példát: Debrecenben vannak olyan értékes fejlesztési területek, ahol hektáronként csak bizonyos foglalkoztatotti létszám felett lehet befektetni, mi viszont annak is örülünk, ha egy hektáron jóval kevesebb munkahely létesül. Csak létesüljön!

    Egyébként pedig még mindig jobb az, ha egy derecskei fiatal Debrecenben dolgozik, mint ha Londonban. Utóbbi ugyanis szinte biztos, hogy soha többet nem lesz derecskei lakos

    – jelentette ki.

    Felértékelődik a fekvés

    Szántó József, Sáránd polgármestere szerint az biztos, hogy a falu tömegeket foglalkoztató munkahelyeket nem tud létrehozni, ezért még inkább felértékelődik Debrecen közelsége. „A diákok mellett már ma is sok sárándi jár be a városba dolgozni, zömmel a kvalifikáltabb réteg. Ugyanakkor sok a képzetlen ember a faluban, akár az ő képzésükben is szerepet vállalhatunk. A déli ipartelep közelsége miatt arra is számítunk, hogy a megyeszékhelyen dolgozó családok Sárándra költöznek ki. A tendencia már elkezdődött, és szerencsére nemcsak azok jönnek, akik úgymond »adósságcsapdába« kerültek, hanem akik megfizethető áron élhetőbb környezetre vágynak. Itt ugyanazt a házat féláron megkapják, mint Debrecenben. Az infrastruktúra ki van építve, sokak számára ez is vonzó lehet” – mondta.

    Szőllős Sándor, Bocskaikert polgármestere rámutatott: egy ilyen kicsi településen nyilván munkahely sincs sok, ezért is főnyeremény számukra a nagyváros közelsége.

    – Már eddig is sokan költöztek ki és járnak vissza dolgozni Debrecenbe, lendületet adva ezzel a bocskaikerti ingatlanáraknak. De hely még van.

    Sokan már ma is alvótelepülésnek használják Bocskaikertet, de nincs ezzel probléma.

    Szerencsére arra is van példa, hogy vállalkozás választ minket székhelyéül; éppen a földrajzi közelségünk miatt – jelentette ki, hozzátéve, hogy miként Józsán, úgy Bocskaikertben is elég magasak az ingatlanárak, és ez a tendencia a jövőben minden bizonnyal folytatódni fog.

    Itt lesz a kertek alatt

    „Ha kiépül a déli ipari park, akkor a széle itt lesz nálunk a kertek alatt. Az már csak úgy van, hogy minél távolabb található egy település a centrumtól, annál nagyobb a munkanélküliek száma. Mi az ipari parkban olyan fejlesztésekben vagyunk érdekeltek, ahol nem a magas hozzáadott érték, hanem a nagy létszámú foglalkoztatás dominál” – tájékoztatta a Naplót Tímár Zoltán, Mikepércs polgármestere. Példaként említette, hogy Tiszacsegén kétszer annyi állástalant (köz)foglalkoztatnak, mint náluk; pusztán az eltérő földrajzi elhelyezkedés miatt. – Az itt élők akár kerékpárúton is járhatnak majd munkába, ugyanakkor élettér szempontjából is egyre vonzóbb lesz a falunk. Hiszen az itteni ingatlanárak a debreceninek a 30-50 százaléka körül vannak. Debrecenben a Kereskestelepen például 10-15 millió forint egy telek, míg Mikepércsen 3-6 millióból kijön. Ez sok családos fiatal számára döntő érv lehet. 2003-ban még 3400-an laktunk itt, most több mint 4700 a lakosok száma. Reméljük, ez a tendencia tovább folytatódik – fogalmazott Tímár Zoltán.


    Hajdúsámson már nyert

    – A mi településünk eddig is ezer szállal kötődött Debrecenhez, amit jól mutat, hogy Hajdúsámson lakóinak száma 10 év alatt 8 ezerről 14 ezerre nőtt. Ne feledjük, hogy Sámsonkert csupán négy kilométerre van a megyeszékhelytől, ami (miután 4 sávosra szélesítették a 471-es főközlekedési utat) olyan lesz, mintha összeépültek volna a településeink. Debrecen közelsége a hajdúsámsoni alacsony munkanélküliségi rátán is látványosan megmutatkozik, hiszen évek óta rengetegen járnak be a szomszédos nagyvárosba dolgozni, majd pedig térnek este haza – osztotta meg velünk a tapasztalatait és egyben várakozásait Antal Szabolcs polgármester.


    Miközben Debrecenben egyre jobban dübörög a gazdaság, és mind nagyobb gond a megfelelő számú és szakképzettségű munkaerő előteremtése, a megyeszékhelytől néhány tíz kilométerre lévő kistelepülésekről sok fiatal azért nem jelentkezik szakmunkástanulónak, mert a családjuk képtelen lenne előteremteni az iskolába járás költségeit. Petneházi Attila írása.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában