Helyi közélet

2017.03.12. 15:21

A Hét halálom határainkon túli élete

Debrecen - A feleslegesen ki nem ejtett szavak földjén mutatta be könyvét Tamás Nándor.

Debrecen - A feleslegesen ki nem ejtett szavak földjén mutatta be könyvét Tamás Nándor.

Van valami különleges abban, hogy az erdélyi hegyek, erdők közül, ahol a végtelen zöld színt csak egy-egy takarosan rakott szénakazal, a templomtorony, s az ahhoz kucorodó pár utcányi ház, és a pontoknak tűnő juhszázak együtt hömpölygése szakítja meg, valaki Debrecenbe jön a türelmet kutatni. Sándor Szilárd nyárádszeredai unitárius pap egy ösztöndíj segítségével néhány hónapig ezt tehette, így találkozott Tamás Nándorral és a Hét halálom című könyvével.

Könyvesszencia

– Lelkészként olyan dimenzióban él, és gondolkodik, amibe mi ritkábban jutunk el. Emelkedettebb szemszögből látja a világot, ha neki megtetszik az írásom, számomra azt jelenti, hogy valami szakrális üzenete is van a könyvnek, ez nagyon jóleső – mondta kollégánk, a Hajdú-bihari Napló sportújságírója, akit a kötet elolvasása után hívott el városába Szilárd. – A látogatásunk előtt tartott Bocskai Napok apropóján mentem Molnár Peti barátommal. A helyi gimnáziumban rengeteg diák és tanár összegyűlt, két gitáros lány játszott, énekeltek népdalt és – miután Szilárd elárulta, hogy három zenekarom van – közösen is daloltunk. Meghívóm ügyesen válogatott, olyan részleteket olvasott fel, amelyek a tizenhét évesek figyelmét felkelthetik: amiben volt egy kis trágárság, szerelem, bulizás, szex. A kérdésekre elmondtam, hogy közel két évig írtam ezt a kötetet, és ugyan van valóságalapja, nem éltem meg ennyire extrém helyzeteket, mint a könyv szereplői. Az olvasó figyelmének fenntartásához azonban szükséges a képzelet.”

Összeboronált életutak

A hallgatóság érdeklődött a cím és a témaválasztás kapcsán is: „A hét mesebeli szám, a halál, pedig mindenkit izgat, mert misztikus. A Hét halálom ráadásul szépen alliterál. A cím volt meg először, valamint annak szándéka, hogy több szálon fusson a történet. Előbb novellakezdemények születtek, majd összeboronáltam ezeket.

Nehéz elképzelni egy életerős, energikus, jó kiállású férjről, apáról, hogy az élet végéről gondolkodjék. Így indokol Nándor: gyerekkorom óta foglalkoztat, mert tele van kérdésekkel, de a könyv megírásával kicsit kikristályosodott, hogy mit gondolok halálról, és hogyan viszonyulok hozzá. A téma komolysága ellenére a kötet könnyen olvasható és lényegi része a humor.

„Buli van a túlvilágon”

Nándor jelenleg egy színpadra szánt művet ír, Perjés Péter rendező ötlete alapján. A Sűrített paradicsom egy szépségszalonban játszódik, ahol egy-egy halott rock- vagy popsztárt készítenek a jó Isten előtt való fellépésre. A leghíresebb dal előadása után dől el, hogy a pokol vagy mennyország felé vezet az útjuk. A Crocodile Rock, a Bearfood és a Wyrfarkas zenekar frontembere következő könyvének a szabadság és szabadosság, a vágyak, illetve a lelkiismeret szembenállása, vagy egymás mellett elférése lesz a témája, amelynek bemutatóját már Nyárádszeredán is várják.

HBN–HABE


A jó emberek a vendégeik

Tamás Nándor Nyárádszeredán töltött alig két napjának legerősebb élménye a helyiek kedvessége. „Az étterem tulajdonosa vetette fel, hogy szívesen látna minket zenekarral együtt egy koncert erejéig. Ahogyan erről beszéltünk, megcsörrent a telefonja és kiderült, ugyanaz csengőhangunk (AC/DC Back in Black). A panzióból távoztunkban a tulajdonos azt mondta Szilárdnak, hogy nagyon jó emberek vagyunk, és a vendégei voltunk erre az éjszakára, cserébe kér egy könyvet. A reggelinél pedig egy kecskeméti gyümölcstermesztővel találkoztunk, vett egy kötetet, és a kezünkbe nyomott egy üveg pálinkát. Ezt hozza ki az emberből az a környezet, mindenki ilyen szívélyes ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában