Helyi közélet

2017.02.26. 15:36

„Úgy hajtogatni, hogy egymást fűszerezzék”

Esztár - Bár még csak alakulóban van Esztár második számú gasztronómiai programja, de már így is népszerű.

Esztár - Bár még csak alakulóban van Esztár második számú gasztronómiai programja, de már így is népszerű.

Napsütéses enyhe időben zajlott a harmadik Tor Mámor Fesztivál szombaton a bihari település központjában, ahol nyolc csapat mérte össze tudását disznótoros étkek készítésében. Az előzményekről annyit – és ezt Szécsi Tamás polgármestertől tudjuk –, hogy az 1400 lakosú Esztár a nyári nagyrendezvénye, a lecsófesztivál mellé második számú gasztronómiai eseménynek a disznótoros hagyományőrzést bemutató Tor Mámor Fesztivált szánja. – A harmadik alkalomnál tartunk, és ez még mindig a tapasztalatszerzés, tanulás időszaka, tudatosan készülünk, hogy majd ez az eseményünk, körülbelül két év múlva, sok-sok embert vonz a falunkba. Most az esztári csapatok mellett Nyíradonyból, a partiumi Paptamásiból, valamint a felvidéki Iskéről érkeztek résztvevők. A helyet, a tüzelőt, az asztalokat és a padokat adjuk, minden mást a versengő csapatok hoztak. Így tartjuk igazságosnak, mert annak az alapanyagnak a minősége, amit mi kínálni tudunk, lehet, nem éri el azt, amit elvárnak a vendégek. Igazán hitelesen pedig csak a saját alapanyagokból készíthetik el a zsűri elő kerülő, vagy éppen a vendégeknek szánt ételeket.

Fotó: Kovács Péter

A zsűrielnök vallomása

Disznótoros sétánkat a háromtagú zsűri első emberénél, Nagy Gyula, nemzetközi aranyfokozatú hobbyszakácsnál kezdjük, akit a nyíradonyi csapat mellett értünk el. – Toroskáposzta, kolbász, sültpecsenye és a rendezvényhez illő egy szabadon választott étel; ezeket kérjük a versengő közösségektől – mondja, majd rátér az értékelési szempontokra: – Az ételek ízvilága, az ízek harmóniája, a tálalás, a terítés és az elkészítés hagyományt követő módja – sorolja, miközben tekintetét le sem veszi a mellette kolbászhúst dagasztó nyíradonyiakról. Óhatatlanul adódik a kérdés, miként tud objektív maradni a zsűrielnök, amikor a települése is ott van a versenyzők között. – Ez nálam nem téma! Értékeléskor el tudok vonatkoztatni az emberi kapcsolatoktól, és csupán a feladatomra, az ételre és a tálalásra koncentrálok. Volt már olyan, hogy a barátomat tettem az utolsó helyre, mert azt érte a főztje.

Elkészült a májpástétom

Az iskeiek először jöttek el Esztárba. És itt egy gondolat erejéig térjünk vissza a zsüri első emberéhez, ugyanis Nagy Gyula jóvoltából, közbenjárására érkeztek meg a felvidékiek a bihari településre. – Tavaly, a falunapunkon ott volt Nagy Gyula, és ő említette, hogy jöjjünk el a disznótoros fesztiválra Esztárba. Öten itt vagyunk, de olyan jó hangulat van, és ez az egész rendezvény annyira baráti, családi, hogy jövőre is itt leszünk – válaszolta kérdésünkre Szűcs Klára, aki a 104 lakost számláló Iske községházán titkárnőként dolgozik. Ám, hogy a főzéshez is ért, azt látjuk, ahogyan a hurkát készíti, és halljuk az egyik különlegességük receptje alapján. – A kötelező ételek mellett mi a helyi különlegességünket, a májpástétomot tálaljuk a zsűrinek. A pástétomba egy-egy kiló főtt máj, főtt szalonna, főtt hús és ízlés szerint só, bors és apróra vágott nyers hagyma kell. Az alapanyagokat ledaráljuk, összedolgozzuk és úgy töltjük, mint a hurkát, majd ahhoz hasonlóan kisütjük.

HBN–KZS


Új ismerősökre lelnek

Szécsi Károly baráti csapatával jött ki a Tor Mámor Fesztiválra. Az ő különlegességük a parázson sütött saslik. – Mindössze egyetlen főszert, az oregánót használom, azt viszont bőségesen. A többi alapanyagot úgy hajtogatom és olyan sorrendben szúrom fel a pálcákra, hogy azok egymást fűszerezzék. Színhús, sós szalonna, hagyma és pirospaprika. Minden alapanyagot én termeltem.

Mándoki Zsolt és csapata a kezdetektől részt vesz a fesztiválon. A fiatal férfi mondja, hogy nem csak azért, mert itt, helyben „illik” megmutatni, hogyan készítik a disznótoros ételeket, hanem kitűnő a társaság, jól érzik magukat együtt és új ismerősökre is szert tehetnek.


A Tor Mámor legjobbjai

  • Mágus és csapata
  • Nyíradony
  • Mándoki munkaruha csapata
  • Különdíjasok:

  • Iske
  • Berettyóvölgyi Vadásztársaság
  • Bukott Vegetáriánusok csapata
  • Paptamási Négyes csapata
  • Nyíradony csapata
  • Délután 1 órától Mohácsi Brigi szórakoztatta a fesztiválozókat egy órán át, bulis hangulatot teremtve.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában