Helyi közélet

2017.02.24. 15:08

Ritka a valós jogosultság

Debrecen - A mozgássérült-igazolvány biztosította kedvezményekkel csak a jogosult szállítása esetén élhet az autós.

Debrecen - A mozgássérült-igazolvány biztosította kedvezményekkel csak a jogosult szállítása esetén élhet az autós.

Nagyon siettem. Nem tudtam, hogy ez bűncselekmény. Nem volt nálam apró.” Ezek a leggyakoribb magyarázatok, amelyek elhagyják a rokkantkártyát jogosulatlanul használók száját a rendőri kérdőre vonáskor. Utóbbi ma már gyenge kifogás – mobiltelefonnal könnyen megoldható a fizetés. Ugyanilyen rövid úton lebuktatható az is, aki arra hivatkozik, hogy egy mozgássérült ismerősét szállította az ideérkezéskor, mivel a nagyobb parkolókat városszerte kamerákkal vigyázzák.

Megugrott a csalók száma

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság adatai szerint megugrott a kerekes­székes emblémával ellátott kártyákat jogtalanul a szélvédőjükre helyezők száma. Míg 2014-ben közel 20 ügyet vizsgáltak, addig 2016-ban közel 60 eljárást indítottak, amelyeket vádemelési vagy bíróság elé állítási javaslattal fejeztek be a nyomozók. A gyanúsítottak kihallgatásuk során többségében beismerő vallomást tesznek és a korábban említett indokokat hangoztatják.

A törvény szerint nemcsak az követ el közokirat-hamisítást, aki valamilyen módon másolni próbál ilyen kártyát, hanem az is, aki más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál. Ez pedig három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A kormányrendelet előírja, hogy az igazolvány kizárólag a mozgásában korlátozott személyt szállító autóra vonatkozóan biztosítja az ingyenes parkolást; és a jármű szélvédője mögött úgy kell elhelyezni, hogy előlapja a hatályosság, valamint a jogosultság ellenőrzéséhez látható legyen. A kártyát el is kérheti a rendőr, és kötelező azt átadni.

Az igazolvány nem ruházható át. Amennyiben a jogosult maga él vissza az igazolvánnyal, – például eladja – vissza kell vonni, és egy évig új kártyát nem állítanak ki számára. Mint azt a Kormányhivataltól megtudtuk, a megyében tavaly 1516, míg öt évvel ezelőtt 1879 darab parkolási igazolványt adtak ki.

HBN–HABE


A közlekedőképességében súlyosan akadályozott – mozgáskorlátozott; látási-, értelmi, mozgásszervi fogyatékos; autista; vak vagy gyengénlátó – számára a kormányablakoknál igényelhető az igazolvány.


Sétáljon, aki teheti!

Érdemes tudni: nemcsak az követ el bűntettet, aki ismerőse kártyájának előnyeit kihasználva jogosulatlanul áll egy-egy parkolóhelyre ingyen, hanem az is, aki a mozgásában korlátozottak számára fenntartott területet egészséges létére elfoglalja. A kerekesszékes táblával vagy kiegészítő táblával jelölt részen jogtalanul várakozók kisebb fokú szabálysértést követnek el, és ezért 50 ezer forint helyszínbírsággal szankcionálhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában