Helyi közélet

2017.02.09. 09:23

Videó: Pályabicikli, kéregjegyek, sínek, egyenruhák között sétáltunk

Püspökladány - Több ezer darabos vasútitárgy-gyűjteménye egy részét saját múzeumában mutatja be.

Püspökladány - Több ezer darabos vasútitárgy-gyűjteménye egy részét saját múzeumában mutatja be.

Az „Ahol a vasút múltja végleg otthonra lelt” című kiállítás talán nem véletlen, hogy a Sárrét menti városban van, illetve közel, s távol nem is lehetne jobb helyen, mint Püspökladányban, hiszen a ma 15 ezer lakosú kisváros életében az 1850-es évektől kezdve mindig fontos szerepet játszott a vasút. Egykor nem volt olyan család, ahol ne lett volna vasutas. Az utóbbi évtizedekben az átszervezések és a modernizálások miatt azonban sokat veszített jelentőségéből a vasút. Igaz, megállnak az intercity vonatok is, és a régióban az egyik legnagyobb személyforgalmat levezető csomópont van itt, ám ma már sokkal kevesebb embernek ad megélhetést. A vasúti hagyományaira büszke városban egy magángyűjtő jóvoltából, vasúti és önkormányzati segítség nélkül létesült a vasúttörténeti magánmúzeum.

Találkozók a múzeumban

– Egy lámpással kezdődött, úgy másfél évtizede, a lámpa még elfért az irodámban. Aztán az érdeklődésem, ismeretségem révén a vasutas életben használatos újabb és újabb tárgyakra tettem szert. Édesapám vasutas volt, ez adta az inspirációt a gyűjtésre; a vasút világa mindig is érdekelt. Jómagam is dolgoztam a MÁV-nál, hosszú ideje már vállalkozó vagyok, de a munkakapcsolat ma is megvan a vasúttal – beszél az indíttatásról Bíró Ferenc, a Vasúttörténeti Magángyűjtemény tulajdonosa, aki a nagy járművei számára épített dupla garázsban rendezte be múzeumát. A megnyitó egy jó évvel ezelőtt volt, azóta azt sokan felkeresték, sőt már két vasutas találkozót is tartott. Mint mondja, a gyűjtött anyagnak körülbelül 30 százalékát tudja csak bemutatni. Idővel nyilván bővítenie kell a helyet. Egyelőre azonban maradjunk a dupla garázsban, hiszen temérdek látnivaló, egyedi érdekesség van a tematikusan berendezett kiállításon. Kalauzunk ki más, mint Bíró Ferenc.

Resicából és Zenicából

– A bejárat mellett a ’60-as, ’70-es éveket idéző zománctábla-gyűjtemény kapott helyet. Van egy festett vastábla is, az a ’30-as évekből való. Innen egy képzeletbeli váróterembe lépünk, ívelt karzatú pad, hengeres utastájékoztatók, fölöttük lámpások. Keretben az „Utastájékoztató”, ami a váróterem házirendjének felel meg. Kicsit odébb egy tárlóban a közel százesztendős szakkönyveket, térképeket mutatom be. A másik oldalon távbeszélő akkumulátorok. Körülbelül akkora teljesítményük volt, mint ma egy kvarcóra gombelemének. Különböző szabályzatok vannak még itt, emlékplakettek, bélyegzők, külső csengő, a pluger oszlopra egy vezetékes csiga.

Továbbhaladva az Indul a bakterház című filmből ismert sorompó előjelzőt szólaltathatunk meg. Mellette egy 10 darabból álló síngyűjtemény, a legkisebb lóvasúti sínektől kezdve a nagyvasúti vaspályákig. Közülük a legöregebb Resicban készült, Romániában, 1880-ban, de a boszniai Zenicából való is 104 éves. A sínek mellett talpfa szögek. A püspökladányi vasútállomáson kiállított 376-os gőzmozdony alatti síneket is ilyen szögekkel rögzítették. Továbblépve egy jegyvizsgáló eredeti régi ruházatát látjuk. Mellette egy forgalmi rendelkező asztal a távközlés-berendezéssel.

Egy tárlóban régi vasúti képeslapok reprodukciói, majd egy eredeti, egy tonna súlyú forgalmi irodai Siemens Halske típusú rendelkező készülék Fegyvernek-Örvényes állomásról, ahol 2015-ig szolgált. Innen egy képzeletbeli jegypénztárhoz jutunk; faliszekrény, jegyek, kisasztal. Egy másodosztályú vasúti kupé műbőr ülésén pihenhetünk meg, és a hálókocsikban használt pokróccal takarózhatunk be. Majd igazolványok, tablók, pályabicikli, szakkönyvek, korlát… Sok minden, amelyek még azokat az időket idézik, amikor rang volt vasutasnak lenni.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában