Helyi közélet

2017.02.08. 13:37

Ősztől már a sportolók Mekkája lehet

Balmazújváros - Több mint egy évtizedes fejlesztési elképzelés fejeződhet be még idén a városban.

Balmazújváros - Több mint egy évtizedes fejlesztési elképzelés fejeződhet be még idén a városban.

A 2005 júniusában megnyitott négycsillagos Thermál Hotel Balmazt évekkel ezelőtt a városszerte ismert vállalkozó, a Kőnig Trade Kft. tulajdonosa, Király Sándor vásárolta meg. A kézilabdasportot is felkaroló üzletember azonban egy ideje már a szálloda értékesítését tervezte, ám a reménybéli vevői nem garantálták, hogy a továbbiakban is hotelként üzemeltetik majd. Mivel az önkormányzat fejlesztési terveiben fontos szerepet játszik, a város polgármestere, dr. Veres Margit október 26-ai előterjesztésében a hitelből történő megvételét szorgalmazta a képviselő-testületi ülésen.

Ilyen közel egy hotelhez sehol nem található ennyi létesítmény a sportoláshoz.

Dr. Tiba István

Milliárdos fejlesztés

Bár a képviselők már akkor megszavazták, hogy az önkormányzat 230 millió forint hitelt vegyen fel a Thermál Hotel Balmaz megvásárlására, a döntésük igazán csak egy karácsony előtt nyert megerősítést. Akkor derült ki ugyanis, hogy a város turizmus- és szállodafejlesztésre 300, fürdőlétesítmények korszerűsítésére, fejlesztésére 480, míg sportklubfejlesztésre és modern technológiai berendezések beszerzésre 500 millió forint állami támogatást kap. Ezt dr. Tiba István, a térség ország­gyűlési képviselője, a város korábbi polgármestere jelentette be. Utódja, dr. Veres Margit szerint ezekkel a fejlesztésekkel és a négycsillagos szálloda üzemeltetésével befejeződik a folyamat, és megvalósul az elképzelés, amit még elődje indított el. Kérésünkre ezt az országgyűlési képviselő a következőképpen foglalta össze: „A sportoló kilépve a szállodából néhány méter után az uszodában találja magát, majd pár lépés a gyógyfürdő, és még egy kilométerre sincs az edzőközpont. Található itt korszerűsített stadion, nemzetközi szintű sportcsarnok, műfüves pálya, építünk kondi- és rekreációs termet, azaz minden adott egy szűk területen, ami a felkészüléshez, formában tartáshoz szükséges. Ilyen adottságokkal nem rendelkezik egyetlen másik magyar település sem, mi az év második felére viszont igen, s ezt kell kihasználnunk. Négycsillagos szálloda nélkül viszont nem megy, amit az MLSZ is feltételként szabott a stadion-­korszerűsítési támogatás ideítélésekor.

Fotó: Derencsényi István

Gyakorlóhelyként is

A polgármester előterjesztésében az is szerepelt, hogy – építve a balmazújvárosi szakképzésre – az önkormányzat tanszállodaként is működtetné a Thermál Hotel Balmazt, ahol diákok olyan alapképzést kapnának, amivel bárhol megállhatnák a helyüket a világban. Emellett gyakorlati lehetőséget biztosítanának a felsőfokú intézményekben turizmus, vendéglátás szakon tanuló hallgatóknak is.

Miután az önkormányzat tavaly december 29-én ki is fizette a bruttó 230 milliós vételárat a szállodáért (amelyet egy ingatlanforgalmi és igazságügyi szakértő nettó 281 millió forintra értékelt), átmeneti üzemeltetésre megkapta saját tulajdonú cége, a Balmaz-Kamilla Kft. A felújítási munkálatok várhatóan májusig tartanak, és az addigra már 54 szobás, korszerű létesítményt a hónap első felében tervezik átadni. Hogy ki lesz a végleges üzemeltető, arról a képviselő-testület fog dönteni, de mind a jelenlegi, mind a volt polgármester meggyőződése, lehet ráfizetés nélkül működtetni a négycsillagos szállodát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában