Helyi közélet

2017.02.23. 13:44

Olvasói levél: A vadnak az erdőben a helye

Debrecen - <em>Kovács Zsolt a Hajdú-bihari Naplóban (és a Hajdú Online-on, a szerk.) 2017. február 3-án megjelent <a href="/mesel-a-nagyerdo/3363191" target="_blank">Mesél a Nagyerdő</a> című jegyzetére reagálnék. Szeretném a saját álláspontomból megvilágítani, hogy az Ön szavaival élve „miről is tudna mesélni a debreceniek »házi erdeje« manapság?</em>”

Debrecen - Kovács Zsolt a Hajdú-bihari Naplóban (és a Hajdú Online-on, a szerk.) 2017. február 3-án megjelent Mesél a Nagyerdő című jegyzetére reagálnék. Szeretném a saját álláspontomból megvilágítani, hogy az Ön szavaival élve „miről is tudna mesélni a debreceniek »házi erdeje« manapság?

Azokról a természetjárókról, akik tisztelik, szeretik az erdőt, akik hálát éreznek iránta, mert a városban töltött idő után friss, tiszta oxigénnel tudják feltölteni a tüdőjüket. Azokról a családokról, akik gyermekeikkel sétálnak benne, tanítva őket a természet szeretetére. Azokról a fotósokról, akiket csodálattal tölt el az erdő sokszínűsége. Azokról a sportolókról, akik a munkával töltött idő után nem a konditeremben, hanem a természetben szentelnek időt a testük karbantartására. És még sorolhatnám… Ők azok, akik „jól” használják a természetet, és nemcsak elfogadják a törvényeit és vadjait, hanem szeretik és tisztelik is. Azonban véleményem szerint a vadnak az erdőben, és nem a lakott területen van a helye. Az erdő tulajdonosának és a vadgazdálkodás felelősének mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ember és állat egyensúlyban, harmóniában éljen egymás mellett. Sokunk álláspontja az, hogy a lakóövezettől 50 méterre élő vaddisznókonda, és a Nagyerdő viszonylag kis területén elszaporodott 300-400-ra becsült vaddisznóállomány természetellenes.

- Tóth Tünde, Debrecen -


„Mesél az erdő, mesél az erdő, mesél az erdő, mesél az erdő. Tegnap erre látták Jancsit és Juliskát, Hófehérke éppen…” – Ugye, ismerős Hobo nótája? És megvan a Kossuth-díjas bluesénekesnek az erdő félelmetes bugyrait sejtető, szinte suttogó énekhangja is! Mert az erdő már csak ilyen, félelmetes, kiismerhetetlen, mert túl sok benne a fa, éppen ezért nem látunk benne messzire, és a sűrűből elénk, mögénk vagy mellénk teremhet nagy hirtelen bárki és bármi. Kovács Zsolt írása.

A rendőrség engedélyezte a polgármesteri hivatal számára azoknak a vaddisznóknak a kilövését, amelyek a Kartács utca, a Móricz Zsigmond körút és a Pallagi út határolta területeken jelentek meg a közelmúltban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában