Helyi közélet

2017.02.10. 09:35

Nyilvánosak-e a DKV valós idejű adatai?

Debrecen - Az egyik fél szerint nyitottak a valós információk, míg a másik szerint fürkésznek.

Debrecen - Az egyik fél szerint nyitottak a valós információk, míg a másik szerint fürkésznek.

– Teljesen váratlanul élt a DKV fellépése ellenem – jelentette ki lapunknak Szincsák Tamás, a Debreceni Menetrend mobiltelefonos alkalmazás fejlesztője, programtervező informatikus. Erről annak kapcsán beszélt, hogy néhány napja nem érhetőek el a Debreceni Menetrendben olyan, úgynevezett valós idejű adatok, minthogy hol jár a busz, a troli, a villamos, esetleg késik vagy siet a jármű, illetve hogy vannak-e forgalmi akadályok. Az applikáció Facebook-oldalán megjelent hír szerint ezek a szolgáltatások azért nem működnek most, mert a DKV jelenleg nem járul hozzá ezen információk közzétételéhez, sőt a közlekedési cég feljelentést is tett az adatok felhasználása miatt. A kérdéses infókat ezért eltávolították az alkalmazásból.

Szakdolgozatból valóság

Szincsák Tamás elmondta: az alkalmazás eredetileg az ő szakdolgozataként indult. A nagyközönség 2012 óta töltheti le ingyenesen a Google Play áruházból, azóta már 60 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Naponta 6-7 ezren használják, hetente legalább egyszer pedig 15 ezren indítják el. A 2015 vége óta működő transIT DKV-alkalmazást ezzel szemben eddig 5-10 ezren telepítették ugyanonnan, melynek tetszési indexe cikkünk írásának pillanatában 2,2. A Debreceni Menetrendé 4,8. (A maximum 5 csillag.) – Azért készítettem az applikációt, mert korábban sokat utaztam tömegközlekedéssel Debrecenben, és azt tapasztaltam, hogy a menetrendi információk a DKV oldalára csak PDF formátumban voltak feltöltve, amikből időigényes, kényelmetlen volt tájékozódni – fogalmazott a fiatalember.

Nem lett milliomos

Szincsák Tamás elismerte: nem kötött szerződést a DKV-val, de állítja, hogy együttműködési céllal tavaly márciusban e-mailben megkereste a közlekedési céget, illetve annak vezérigazgatóját, amire a mai napig nem kapott választ. – Nem értem a DKV-t. Ha problémájuk volt az alkalmazással, miért nem kerestek meg engem? Ha kérték volna, hogy távolítsam el az ősz óta elérhető valós információkat, megtettem volna. Ehelyett feljelentettek – panaszkodott a fejlesztő.

Arra a kérdésre, hogy van-e ebből az alkalmazásból bevétele, Szincsák Tamás azt válaszolta, hogy fut egy banner alul, de ez mindössze az alkalmazás szerverköltségére elegendő pénzt hoz, a karbantartásra, üzemeltetésre már kevés. – Nem nyereséges a fenntartása, a szabadidőmben foglalkozom ezzel – fogalmazott.

Engedély nélkül

A DKV Zrt. kérdéseinkre több médiumhoz eljuttatott közleményben reagált. Eszerint a Debreceni Menetrend mobil applikáció előzetes megkeresésük és engedélyük nélkül használta fel a társaság kizárólagos rendelkezése alatt álló valós idejű közlekedési adatokat. A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület 2016. október 12-én tette közzé a sajtóban, hogy egy hete sikeresen működik a Debreceni Menetrend legújabb változata, amely már valós idejű indulási időket, forgalmi híreket és térképes járműkövetést is tartalmaz. A közlemény szerint a valós idejű adatok a DKV-tól származnak.

Tiltott adatszerzés

A DKV Zrt. sem szóbeli, sem írásbeli megállapodást nem kötött az adatok átadásáról, a Debreceni Menetrend alkalmazást fejlesztő és üzemeltető debreceni székhelyű céggel. Állítják, hogy erre irányuló megkeresés nem érkezett hozzájuk. A menedzsment ezért úgy döntött, hogy a zárt rendszerből történő úgynevezett adatvisszafejtés, „kifürkészés”, tiltott adatszerzés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Debreceni Rendőrkapitányságon. A közlemény szerint közjegyző előtt igazolódott be az, hogy a Debreceni Menetrend a DKV Zrt. által kifejlesztett transIT DKV mobilalkalmazás valós idejű adatait használta, melyhez a DKV Zrt. megkerülésével, ismeretlen személy jogellenes informatikai beavatkozása, az adatok visszafejtése útján jutott hozzá.

A reagálás folytatásában kifejtik, hogy a DKV mindig is arra törekedett és ezek után is ezt teszi majd, hogy korrekt módon, a legszélesebb körben juttassa el a forgalmi információkat utasaihoz. Ezért készült el a valós idejű adatokat és a legfrissebb forgalmi híreket tartalmazó transIT DKV applikáció és hamarosan a Google térkép utazásszervező oldalán is megjelenik a debreceni közösségi közlekedés. A társaságnál az utóbbi időben végrehajtott fejlesztések mindegyike illeszkedik a város SmartCity elképzeléseihez.

Nem az alkalmazás a baj

A DKV Zrt. hangsúlyozza, hogy nem az alkalmazás léte ellen emeltek kifogást, hanem az adatok megszerzésének jogellenes módja ellen. Úgy fogalmaznak, hogy soha nem kérték vagy nem tiltották meg a Debreceni Menetrend, vagy más alkalmazás működtetését. Mindössze ahhoz ragaszkodnának, hogy az alkalmazás üzemeltetéséhez felhasznált adatokat ne azok jogellenes informatikai visszafejtése útján szerezzék be.


A Derke segített neki adatokkal

Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (Derke) elnöke arról számolt be, hogy ők 2010 óta működtetik a menetrend.derke.hu oldalt, amelyet szintén azért hoztak létre, mert elégedetlenek voltak a DKV által közzétett ilyen információkkal. Ott például az is látható, hogy mikor érkeznek-indulnak az egyes járatok egy-egy megállóból. Ennek az oldalnak a napi látogatottsága 4-5 ezer, de mobiltelefonos verziója nincs. – Szincsák Tamás tőlünk kért menetrendi adatbázist, amit a rendelkezésére bocsátottunk – ismertette Jónás Zoltán.

A Derke elnöke hangsúlyozta, hogy a valós idejű információk ugyan a DKV szerveréről származnak, de azok nem védettek, bárki hozzáférhet. Hozzátette, a DKV-nak kötelező közzétennie a menetrend információkat, mivel az közadat, és a „Minden jog fenntartva” szöveg sem a közlekedési vállalat internetes oldalán, sem az alkalmazásukban nem olvasható (A DKV honlapján hétfőn ezt megtaláltuk, viszont az alkalmazásukban csütörtökön sem volt ott – a szerző megj). – A vita igazából azon folyik, hogy a valós idejű információk is nyilvánosak-e – foglalta össze Jónás Zoltán.


„Támadást intézett” a DKV a Debreceni Menetrend alkalmazás ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában