Helyi közélet

2017.02.04. 08:24

Nagybefektető Debrecenben

Debrecen - Évente 6 és félmillió csavarrugót és stabilizátort gyártanak majd európai autógyáraknak.

Debrecen - Évente 6 és félmillió csavarrugót és stabilizátort gyártanak majd európai autógyáraknak.

A 11 milliárd forintos beruházással várhatóan decemberre elkészülő debreceni ThyssenKrupp autóalkatrész csarnokba hamarosan megkezdik a munkaerő toborzását. Az adminisztrátoroktól kezdve, a szakmunkásokon át, a mérnökökig sokféle végzettségű emberre, sőt beszállítókra is szükségük lesz – ismertette Marc De Bastos Eckstein a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Elmondta: új munkatársaik részben Magyarországon, részben Németországban ismerhetik majd meg a szakmai fogásokat.

Új korszak az ipartörténetben

– A ThyssenKrupp gyárépítése új fejezetet nyit Debrecen gazdaságtörténetében – jelentette ki dr. Papp László Debrecen polgármestere a tájékoztatón. Elmondta: az elmúlt években azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a város gazdasági teljesítményét tekintve léptéket váltsanak. Olyan gazdasági kultúrát, infrastruktúrát, szak- és egyetemi képzést igyekeznek kialakítani amelyek a világ legnagyobb iparvállalatainak kiszolgálására is alkalmasak. Ennek a folyamatnak a sikerét mutatja, hogy Európa és a világ egyik legjelentősebb vállalata új járműipari beruházását Debrecenben valósítja meg. (A ThyssenKrupp világszerte 156 ezer munkavállalót foglalkoztat.)

Az önkormányzati vezető hangsúlyozta: az elmúlt két és fél évtizedben a tavalyi volt Debrecen gazdaságfejlődése szempontjából a legsikeresebb esztendő. Az ide érkezett működőtőke értéke meghaladta a 75 milliárd forintot.

A gazdasági siker titka

– Az új évet úgy kezdjük ahogy a tavalyit abbahagytuk – fogalmazott. Hozzátette: a siker egyebek mellett az EDC Debrecen létrehozásának, a város beruházás ösztönzési programjának, valamint a kutatást-fejlesztést folytató vállalatoknak nyújtandó adókedvezményeknek köszönhető. (Ezt a beruházást három év alatt összesen 328 millió forinttal támogatja az önkormányzat.)

Papp László annak a reményének is hangot adott, hogy a ThyssenKruppal folytatott együttműködés nyomán újabb befektetések érkeznek majd Debrecenbe. Úgy vélte, hogy a német cég beruházása a járműgyártás erősödése mellett a város lakosság megtartó képességére is jó hatással lesz. Az itt tanuló fiataloknak ezáltal perspektívát tudnak nyújtani.

Több megrendelés innen

Lapunk kérdésére válaszolva Matthias Koll a ThyssenKrupp Springs & Stabilizers vezérigazgatója elmondta: Közép-Európában több város is versengett ezért a beruházásért, de ezeket nem kívánta megnevezni. Azt viszont elárulta, hogy azért döntöttek emellett a régió mellett, mert egyre több megrendelést kapnak innen. Magyarország GDP-jében az autógyártás 30 százalékot képvisel.

Hangsúlyozta, hogy nagyon szoros cégük munkaterve, a termelést ezért már 2018. közepén szeretnék elkezdeni Debrecenben.

Végül az is kiderült, hogy a ThyssenKrupp magyarországi üzemei mind egy céghez tartoznak, vagyis az itteni gyár sem lesz másik cégnek alárendelve.

HBN - Orosz Csaba


Korszerű technológiával

A ThyssenKrupp a világ egyik legnagyobb acélgyártással, autó-, gép- és építőipari alkatrészek gyártásával foglalkozó vállalata. A német konszern 77 országban, 497 leányvállalatot működtet és a világ élvonalába tartozik az autóipari fejlesztések, a digitalizáció terén. A ThyssenKrupp Magyarországon 6 leányvállalatot működtet, mintegy 1000 embert foglalkoztat és 500 millió euró árbevételt ért el tavaly. Többek között a BMW, a Mercedes és az Audi számára is fejlesztenek itt kormányrendszereket. A Thyssenkrupp csoport hazánkban az autóipar mellett a lifttechnikában és az acélkereskedelemben is érdekelt.


Állami támogatást is kap a mammutvállalat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy a kormány 3,8 milliárd forint támogatást biztosít a mintegy 11 milliárd forintos beruházáshoz. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország akkor tud sikeres maradni, ha stratégiai szövetséget tud kialakítani az új ipari korszak élenjáró cégeivel, így a ThyssenKruppal is, amely élen jár az önvezető autók, az elektromobilitás területén.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában