Helyi közélet

2017.02.23. 12:46

Hamarosan előállunk a befőttekkel!

Debrecen - Receptversenyünk összegzése: le a kalappal olvasóink előtt, majd’ mindegyik „pályamű” igazi különlegesség.

Debrecen - Receptversenyünk összegzése: le a kalappal olvasóink előtt, majd’ mindegyik „pályamű” igazi különlegesség.

Imádtuk a fügelekvárt, nagyon finom volt a csipkebogyólekvár és a rebarbara (enyhén cukrosan), mindenkinek nagyon ízlettek a cseresznye- és őszibarackbefőttek, igazi kuriózumként ízleltük a feketeribizli-dzsemet és az otellószörpöt.

És sok minden más...

Zsűriztünk ugyanis. Szerdán kóstoltuk végig az összes lekvárt, dzsemeket, befőttet, savanyúságot, gyümölcsös ivóleveket és paradicsomleveket, amelyeket olvasóink küldtek be pályázatunkra. Még karácsony előtt hirdettük meg receptpályázatunkat, amelyre otthon eltett finomságokat vártunk. Ez alkalommal kicsit rendhagyó volt a megmérettetés, nemcsak a recepteket kértünk a pályázati kiírásban, hanem kóstolót is. A lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat ugyanis nem profi szakács készítette el, mint más alkalmakkor – kicsit bonyolult lett volna –, hanem a már kész ételekből terveztük kiválogatni a számunkra leginkább tetszőket. Azok leírása és fotója kerül be receptmagazinunkba, amely a tervek szerint a befőzési szezon elején jelenik majd meg.

Nem volt egyszerű...

Ez lesz innentől kezdve az új, második kiadvány, mert megelőzi a húsvéti receptfüzet, amelyhez már várjuk olvasóink ünnepi kedvenceinek leírását – és kapjuk is szépen sorban.

Bevalljuk, maga az értékelés nem volt egyszerű, nem gondoltuk volna, hogy ennyire nehéz lesz választani: finomabbnál finomabb volt a sok lekvár, befőtt, savanyúság, így már az első óra után éreztük, hogy nehéz lesz igazságosnak lenni. Igyekeztük a lehető legszéleskörűbben begyűjteni a véleményeket. Három állandó zsűritagunk mellett sokan megízlelték a konyhák kincseit a szerkesztőség tagjai közül. Mindenkinek szabad volt kóstolni, de mindegyiküknek szigorú pontozási kötelezettsége is volt – így körvonalazódott a végeredmény.

Le a kalappal!

A három állandó zsűritag: Bárdosi Magdolna, lapunk marketingvezetője, Szunyogh Anita szerkesztőségi koordinátor és Barak Beáta újságíró voltak. Először minden egyes finomságot kívülről gusztáltunk meg – egyetértettünk abban is, hogy a csomagolás is fontos a házilag eltett étkekben –, pontoztunk, majd Molnár Péter kollégánk mindegyik üveget lefotózta. Előzetesen, a beérkező finomságokat és készítőjüket pedig Égerházi Péter kolléga örökítette meg. Ezt követően bontottuk fel az üvegeket és apró tartályokat (mert volt, aki egy falatnyit hozott be), megszaglásztuk a tartalmukat, megvizsgáltuk az állagot, és jöhetett a kóstolás. Egy biztos, le a kalappal olvasóink előtt, majd’ mindegyik „pályamű” igazi különlegesség.

Dorogi finomságokkal érkezett | Fotó: Matey István

Miközben gusztáltunk, bontogattunk, előkészítettük a fotózást, kóstoltunk, szó esett arról, hogy milyen buta is az ember. Amikor nassolni vágyunk, miért nem bontunk fel egy ízletes dzsemet vagy lekvárt vagy zselét?

Rabul ejtett minket

A befőttekkel kezdtük, aztán jöttek a dzsemek, lekvárok, zselék és néhány különlegesség. Mint a cikk elején is említettük, a fügés befőttek azonnal rabul ejtették a zsűrit, és a be-betérő vendégeket is. De nagyon ízlett mindenkinek a sütőtöklekvár és a céklasaláta is. Mindenféle lekvárt kalácsra és kenyérre kenve is kipróbáltunk: más-más ízt kaptunk. Sokféle szilvából, csipkebogyóból, sárgabarackból, rebarbarából, feketeribizliből, narancsból készültek ezek a finomságok; aki belépett hozzánk, azonnal dicsérte az illatokat. Izgalmas ízű volt a fügemustár; megosztó volt, de akadt, aki azonnal beleszeretett a fahéjjal ízesített vagy épp szegfűszeges rebarbaralekvárba. A savanyúságok között is volt mindenféle. A kicsit édesebb uborka mellett a zöld paradicsom is nagy sikert aratott, a vegyesvágott és a cseresznyepaprika pedig mindenkit meggyőzött.

Összegzésként elmondhatjuk, nagy munka volt (a gyomornak is), de megérte.

És bízunk benne, hogy minden olvasónk elégedett lesz az eredménnyel, a receptmagazinba bekerülő gyűjteménnyel. Azt, hogy pontosan mely receptek jelennek majd meg a magazinunkban, még nem tudjuk megmondani. Ez alkalommal is három megye finomságaiból áll ugyanis össze a kiadvány: a nyíregyházi és a miskolci szerkesztőségekben is folyamatban van a zsűrizés.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában