Helyi közélet

2017.02.21. 17:12

Gyógyító könyvadomány érkezett a debreceni onkológiára

Debrecen - Elsőként az Onkológiai Klinika betegei kaptak abból a csaknem kétezer könyvből, amit a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára gyűjtött össze jótékonysági akciójában, az intézmény Tehetséggondozó Programja és a Debreceni Hősök segítségével.

Debrecen - Elsőként az Onkológiai Klinika betegei kaptak abból a csaknem kétezer könyvből, amit a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára gyűjtött össze jótékonysági akciójában, az intézmény Tehetséggondozó Programja és a Debreceni Hősök segítségével.

December elejétől egészen vízkeresztig a Debreceni Egyetem mind a hét könyvtári egységében várták az egyetemi polgárok és a város lakóinak felajánlásait az idei könyvkarácsonyfához, melynek lebontását követően az összegyűlt könyveket jótékonysági célra ajánlották fel a szervezők.

- Évek óta építünk könyvkarácsonyfát a Kenézy Élettudományi Könyvtárban, mely nagy népszerűségnek örvend az egyetemi polgárok körében. Egy személyes beszélgetés során merült fel, hogy indítsunk jótékonysági könyvgyűjtést, így a fa építésénél nem a könyvtár állományát, hanem a jótékony adakozók által felajánlott könyveket használtuk fel – fogalmazott Petró Leonárd, a DEENK kommunikációs koordinátora.

A felajánlások célba juttatásához a Klinikai Központ különböző egységeivel vették fel a kapcsolatot a szervezők. Február 17-én, pénteken elsőként az Onkológiai Klinikára látogattak el.

- A daganatos betegség nagyon megterheli a lelket és a testet, ezért rendkívül fontos, hogy a pácienseknek tudjunk olyan pluszt adni, ami a fizikai állapot javítása mellett a holisztikus gyógyulásban is szerepet játszik. A könyv gyógyítja a fantáziát, a képzeletet, segít fejlődni. A betegeknek szükségük van arra, hogy el tudják képzelni, hogy gyógyultak lesznek, visszatérnek abba a közegbe, ahonnan a betegségük miatt kiestek. Esetleg megtalálnak olyan értékeket, amiket addig nem találtak meg. Ebben az olvasás, az új gondolatok és új szempontok biztos, hogy segítenek – emelte ki az átadón Horváth Zsolt, a Debreceni Egyetem Onkológiai Klinikájának igazgatója.

Az Onkológiai Klinika sugárterápiás és az onkológiai osztálya hatvan könyvet kapott, melyeket elsősorban azoknak a betegeknek lesz lehetőségük elolvasni, akik a fekvő részlegen tartózkodnak akár öt-hat héten keresztül. A gyűjtésben a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programja és a Debreceni Hősök is aktívan részt vettek. Toboroztak, gyűjtöttek, jelenleg pedig a könyvek kiosztásán dolgoznak.

- Nem számítottunk ekkora sikerre! Már felvettük a kapcsolatot több klinikai egységgel, az óvodával és az idősek otthonával is. Örülünk, hogy nagy igény van arra, hogy az emberek olvassanak, emellett számunkra külön boldogság, hogy hozzá tudunk járulni beteg emberek gyógyulásához is – mondta Miltner Noémi PhD-hallgató, a Debreceni Hősök képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában