Helyi közélet

2017.02.01. 11:03

Foglalkoztatási alternatívák 2017-ben

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A válaszadó szerint a legnagyobb problémát az alacsony vállalati bérszínvonal jelenti.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A válaszadó szerint a legnagyobb problémát az alacsony vállalati bérszínvonal jelenti.

A munkaadók többsége korszerűbb toborzás-kiválasztási technikákban és fokozott motiválásban látja a munkaerő-gazdálkodási nehézségek megoldását. Bár a HR-kapacitás szűkös, a munkaerő-kölcsönzők és iskolaszövetkezetek bevonása még kevéssé meghatározó.

Nyitottak rá

A Humán Centrum Kft. felmérése során HR kérdésekben érintett szakembereket kérdeztek a vállalati foglalkoztatásról. Az online kérdőívet vegyes iparágakat képviselő, az ország különböző részein tevékenykedő kkv-k és nagyvállalatok munkatársai töltötték ki. A munkaerő-toborzás témakörében a válaszadók többsége abszolút nyitottságot mutat az új munkaerő felvételére. A válaszok alapján a betanított, a segéd- és szakmunkások, valamint az ügyviteli alkalmazottak a legkeresettebbek. Szintén számottevő a különböző mérnökök (építész- folyamat- minőségbiztosítási- és villamosmérnök), illetve a gyakorlati tudással és tapasztalattal rendelkező szakértők, specialisták hiánya. A munkaerő-állomány bővítésének mértéke a válaszadó cégek mintegy 60 százalékánál maximum 10 főt jelent, 25 százalékánál pedig 11-50 fő között lehet.

Toborzási gondok

Az érintett vállalatoknál jellemzően gondot okoz a munkaügyi osztály (HR) kapacitásának elégtelensége, a nem megfelelő toborzás-kiválasztás, valamint a vállalat jó hírnevének elhanyagolása. A válaszok szerint a legnagyobb problémát az alacsony vállalati bérszínvonal jelenti, illetve az, hogy nem áll rendelkezésre elegendő munkaerő a telephelyek körül, több pozícióban pedig aggasztó munkaerőhiány tapasztalható. A kutatás szerint a fenti jelenség a közép-magyarországi régióban a leggyakoribb, de nagyobb mértékben megfigyelhető a közép- és nyugat-dunántúli területeken is. Az adatokból jól látszik, hogy hazai viszonylatban a kölcsönzött munkavállalók alkalmazása, mint foglalkoztatási lehetőség a vállalatok 36 százalékra jellemző, átlagosan 12 hónapnál hosszabb ideig vesznek igénybe ilyen típusú munkaerőt. A kölcsönzés nagyobb arányú alkalmazása könnyítheti a vállalatok munkaerő-gazdálkodásának nehézségeit. A válaszadók kétharmada úgy nyilatkozott, hogy a jövőben az eddigivel azonos szinten marad, vagy éppenséggel emelkedik a kölcsönzött dolgozók foglalkoztatásának aránya.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában