Helyi közélet

2017.02.16. 15:59

Erősíteni kell a kapcsolatokat

Debrecen - A lengyel és a magyar városok közötti repülőjáratok, autóutak kiépítése adhat új lendületet.

Debrecen - A lengyel és a magyar városok közötti repülőjáratok, autóutak kiépítése adhat új lendületet.

Prof. dr. Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság új budapesti nagykövete volt a vendége a Debreceni Egyetem Professzori Klubjának szerda délutáni „Lengyelország és Magyarország a XXI. század elején” című rendezvényének a Kenézy-villában. A beszélgetést prof. dr. D. Molnár István nyugalmazott tanszékvezető és intézetigazgató egyetemi tanár, a Lublini Maria Curie-Sklodowska Tudományegyetem tiszteletbeli professzora vezette.

Formális kapcsolatok

A lengyelek és a magyarok barátságáról nagyon sokat lehet hallani, ám nem olyan egyszerű a helyzet, mint ahogy azt sokan gondolják – jelentette ki prof. dr. Jerzy Snopek nagykövet. – A két ország kapcsolata régre nyúlik vissza, de voltak olyan idők, amikor a magyarok nem igazán szívlelték lengyel társaikat. A nyolcvanas években, rendszerváltás után Lengyelországban nagyon rossz körülmények uralkodtak, a boltok üresen álltak, nem volt élelem. Ahhoz képest Magyarország nagyon jól állt. Abban az időben a lengyeleket sokszor lejáratták, elég kemény propaganda szövegeket találtak ki ellenünk, amit sokan el is hittek. Szerencsére később jobb lett a helyzet, és testvérvárosi kapcsolatok alakultak ki. Mára azonban ezek is eléggé meggyengültek, inkább csak formálisak, mint hasznosak. Jelentőségük nincs is, hiszen csak a polgármesterek látogatnak el a testvérvárosaikba, a lakosok nem tudnak így segíteni az együttműködésben – ismertette a nagykövet.

Megoldásokat javasol

– Hiányolom, hogy a magyarországi egyetemeken már nem igazán van lengyel oktatás, míg Lengyelország három egyetemén is oktatnak magyart – hangsúlyozta. A nagykövet elmondta, megoldás lehet a lengyel és a magyar városok közötti közvetlen repülőjáratok, autóutak kiépítése, és az oktatás újbóli fellendítése.

Jerzy Snopeket több szál fűzi Magyarországhoz, évekig tanított lengyel irodalmat Budapesten, illetve magyar felesége van. Emellett számtalan magyar művet fordított le lengyelre, és tervei között szerepel újabb alkotások fordítása. Nagykövetként pedig mindent megtesz azért, hogy a két ország között egy tartalmas és erős együttműködés jöjjön létre.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában