Helyi közélet

2017.02.21. 07:52

Debreceni újságíróé a Jókai-díj

Debrecen - Tizenkét Jókai-regényt elemzett, s azokat összehasonlította a filmekben látottakkal.

Debrecen - Tizenkét Jókai-regényt elemzett, s azokat összehasonlította a filmekben látottakkal.

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvánnyal, valamint Komárom várossal közösen szombaton 11. alkalommal, Jókai Mór születésének 192. évfordulójára is emlékezve adta át a Jókai-díjat irodalmi pályázata győztesének a komáromi Kultúrpalotában. Az arany díszoklevelet és Jókai Mór kezének márványlapon elhelyezett gipszmásolatát a debreceni Arany Lajos újságíró, tanár és anyanyelvi lektor (a Hajdú-bihari Napló korábbi munkatársa) kapta.

Keszegh Margit egyesületi elnök elmondta: a díj határokon átívelő pályázatként vált ismertté, különböző témákban sikerült beindítani a pályázók fantáziáját és kreativitását. A díjalapítás egyik fontos küldetése, hogy emléket állítson a legnagyobb magyar írónak, Komárom jeles szülöttének, és tovább éltesse szellemiségét.

Nick Ferenc a 21 évvel ezelőtt létrehozott, s azóta is sokrétű tevékenységet folytató alapítványuk tavalyi tevékenységéről beszélt. A többi között ecsetelte, hogy az anyaország határain túli magyarlakta vidékeken is szobrok és emléktáblák elhelyezését támogatták, továbbá érmeket és Magyar Kultúra Lovagja címet adományoztak a kultúránkért áldozatkész munkát kifejtő személyiségeknek.

Arra is kitért, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a Jókai-díjat kapott tollforgatók további munkásságát, s örvendetes, hogy több díjazott színdarabjait már bemutatták, másoknak könyveik jelentek meg, különféle lapokba publikálnak, és további díjakkal is gyarapodtak.

A „kultúrgagyik” ellen

A pályázat célja a Jókai-regényekből készített filmek elemzése és összehasonlítása volt az eredeti regénnyel, amelyre öt pályamű érkezett. Az értékeléskor a nemzetközi zsűri figyelembe vette a pályaművek tartalmát, eredetiségét, hitelességét, az alkotók saját kutatásainak és élményeinek leírását, az innovatív szándékot, a stilisztikát, a címadást, a különféle formai kritériumok betartását és a mellékelt illusztrációs, illetve képanyag minőségét.

A díjnyertes Arany Lajos 12 regényt elemzett, s azokat összehasonlította a filmekben látottakkal. Legalaposabban Az aranyembert elemezte, miközben a tudományosság kritériumainak betartása mellett élvezetes, olvasmányos pályaművet nyújtott be a zsűri megítélése szerint.

Arany Lajos köszönő szavaiban hangsúlyozta: a megtisztelés arra is kötelez, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek a Jókai-művek és más klasszikus magyar remekművek népszerűsítésére. – A „kultúrgagyik idején” végre a valódi értékek vegyék át a főszerepet. Az emberek szomjazzák az igazi értékeket, csak meg kell kínálnunk azokkal őket. Ezennel itt és most kezdeményezem, hogy ez ügyben fogjunk össze…! – mondta Arany Lajos.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában