Helyi közélet

2017.02.08. 14:11

Debreceni Bűvösvölgy: Karas Monika átadta az ország második médiaértés-oktató központját

Debrecen - Helyzetgyakorlatokkal, előadásokkal és felkészült oktatókkal várja a diákokat a Bűvösvölgy.

Debrecen - Helyzetgyakorlatokkal, előadásokkal és felkészült oktatókkal várja a diákokat a Bűvösvölgy.

Debrecenben nyílt meg az ország második médiaértést oktató központja, a Bűvösvölgy szerdán. A fővárosi sikerek után döntött úgy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy létrehoz egy új központot.

Oda a 9-16 év közötti diákokat várják, akik elsajátíthatják a média helyes értelmezését és használatát.

Tájékoztatást kapnak a média előnyeiről, hátrányairól, és útmutatást a virtuális térben való eligazodáshoz. A foglalkozásokon címlapokat szerkeszthetnek, reklámokat készíthetnek, és az internetes kommunikációt is tanulmányozhatják. Külön téma az internet kockázatainak a megismerése, és a lehetőségeinek a felfedezése.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere és Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság elnöke | Fotó: Matey István

– Mivel nagyon sok csoport jött a fővárosba Kelet-Magyarországról, jó ötletnek tűnt itt kialakítani az új Bűvösvölgyet. Budapesten a 2014-es megnyitó óta több mint 17 ezer diák járt a létesítményben, s biztos, hogy itt sem lesz hiány érdeklődőkből. Egy olyan központot akartunk kialakítani annak idején, ahol a médiaértés-oktatók játszva, aktív alkotófolyamatok során tanítják meg a gyerekeknek, hogy hogyan hat rájuk a média. Elvégre a médiát jó és rossz dolgokra is használhatják az emberek, ezeknek pedig áldozatai lehetnek a fiatalok, ha nem tudják helyén kezelni a dolgokat. Meg kell tanulniuk a saját javukra, és nem más kárára használni a média világát – mondta el a debreceni megnyitón dr. Karas Monika, a NMHH elnöke.

Szükség van rá

Barcsa Lajos alpolgármester kijelentette, Debrecennek szüksége van az effajta létesítményekre, ahol a város több mint 70 ezer diákja játszva tanulhat.

– Az Agorával kezdtük a sort, és annak is nagy sikere van az iskolák körében. Sokkal jobban megértik a gyerekek a dolgokat, ha játszva ismerkednek meg velük. A Bűvösvölgy pedig lehetőséget ad nekik arra, hogy megtudják, mi lapul a média kulisszái mögött. Bízom benne, hogy az évek során a Bűvösvölgy csapatának segítségével több százezer diák ismerkedik majd meg a média izgalmas, egyben veszélyektől nem mentes világával. Remélem, nem ez az utolsó ilyen központ, főleg, hogy az Új Főnix tervből 10 milliárd forintot költünk majd különféle oktatással kapcsolatos projektekre – fejtette ki.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában