Helyi közélet

2017.02.02. 13:15

Az informatika mindenkinek elérhető

Debrecen - Híres emberek életpályájával próbálták az informatika felé terelni a pályaválasztás előtt álló diákokat.

Debrecen - Híres emberek életpályájával próbálták az informatika felé terelni a pályaválasztás előtt álló diákokat.

„Neumann Jánostól Steve Jobsig, és tovább” címmel tartott előadást Mihálydeák Tamás, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja kedd délelőtt a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában. A rendezvény része annak a „Tudós és iskola – tudósiskola” elnevezésű tehetséggondozó programnak, amelynek célja, hogy a diákok megismerjék a Debreceni Egyetemen folyó tudományos munkát, és segítse őket a pályaválasztásban.

Érettségi nélküli zseni

Az előadáson a diákok megismerhették azoknak a tudósoknak az életpályáját, találmányaikat, amelyek lehetővé tették azt, hogy az informatika a ma ismert formájában létezzen. Mihálydeák Tamás részletesen mesélt Alan Turingról, aki a modern számítógép és az informatika egyik atyja. – Ő volt az az ember, aki hiába volt egy zseni, nem tudott leérettségizni. Ennek ellenére mégis szerzett egy egyetemi diplomát. Többek között az ő nevéhez fűződik a mesterséges intelligencia, ami azóta már nagyon sokat fejlődött – ismertette a dékán.

Következő példaként Neumann Jánost hozta fel, aki „egy olyan zseni, amilyen egy évszázadban csak egy születik a világra”. – Teller Ede úgy jellemezte, hogy amit ő bebizonyít, az úgy is van. Neumann nevéhez fűződik az első elektronikus számítógép. Az általa lefektetett elvek alapján működnek a mai pc-k.

Fotó: Derencsényi István

Korunk egyik legnagyobb újítója Steve Jobs volt, aki önként hagyta ott az egyetemet, majd létrehozta a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb elektronikus készülékeket gyártó vállalatát. Az ő híres mondása volt az, hogy mindig maradj éhes a tudományra, és maradj bolond ahhoz, hogy véghezvidd, amit elterveztél – részletezte.

– Az azonban, hogy ezek közül az emberek közül volt, akinek nem volt érettségije vagy egyetemi diplomája, az nem jelenti azt, hogy más is képes hasonló dolgokat véghezvinni. Ehhez kell egy bizonyos fokú elhivatottság és még több tudás. Ha ezek az emberek nem lettek volna, akkor lehet, nem lenne virtuális valóság, különböző szenzorok, amelyek ma már képesek mindent irányítani. Az informatika attól szép, hogy változik, állandóan fejlődik. A fiataloknál jobban pedig senki nem tudja követni ezeket a változásokat. Ezért van szükség arra, hogy évről évre egyre jobb informatikusok kerüljenek ki a Debreceni Egyetem falai közül is – zárta az előadását Mihálydeák Tamás.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában