Helyi közélet

2017.01.14. 10:25

Tönkreteheti bőrünket a túl gyakori tusolás

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A rendszeres napi zuhanyzás a 20. században terjedt el.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A rendszeres napi zuhanyzás a 20. században terjedt el.

A mindennapi fürdés, zuhanyozás hasznosságáról eltérő elveket vallanak a szakértők: egyesek szerint fontos naponta (akár többször is) megfürdenünk, míg mások úgy gondolják, ez teljesen felesleges. De hogyan hat a rendszeres fürdőzés, zuhanyozás a bőrünkre?

Manapság elképzelhetetlennek tartjuk, hogy hosszabb ideig ne fürödjünk, és mindenki jól ismeri azt a kellemes érzést, amit egy hosszú, forró zuhany jelent. De valóban olyan egészséges ez? Úgy gondolhatjuk, hogy minél többet zuhanyozik valaki, annál tisztább lesz, annál több kórokozót távolít el a bőréről, így a tisztaság egészségességgel is együtt jár. Azonban a kutatások éppen ennek az ellenkezőjét állapították meg: a szappan, tusfürdő nem pusztítja el a bőrön lévő baktériumokat, csak felborítja annak egyensúlyát, és fokozza annak az esélyét, hogy a kártékony mikrobák elszaporodnak (ezek lehetnek például felelősek a gyulladt pattanások kialakulásáért).

A zuhanyozás, illetve az ahhoz használt meleg víz, és az esetenként alkalmazott dörzsölő eszköz, mint a fürdőrózsa, a szivacs megsérthetik a bőr külső védőrétegét, és nemcsak az elhalt hámsejteket, illetve a szennyeződéseket távolíthatják el, hanem azokat a lipideket is, amelyek a bőr egészségének, hidratáltságának megőrzéséért felelősek. Minél többet zuhanyozik valaki, annál többször sérül a bőr védőrétege, és annál kevesebb esélye van a szervezetünknek regenerálódnia, vagyis helyreállítania ezt a réteget.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában